Slovenija
30 ogledov

Semaforja na živilih ne bo

null Žurnal24 main
Ministri EU niso podprli označevanja živil v obliki semaforja. Na ZPS razočarani. Četrtina živil pomanjkljivo označenih.
Semafor za posamezno živilo lahko slovenski potrošniki sami določijo na spletni strani ZPS www.veskajjes.si.

Slovenska zakonodaja, ki ureja označevanje živil, se bo nekoliko spremenila zaradi evropske uredbe. "Veseli nas, da so ministri tokrat spet podprli obvezno označevanje hranilne vrednosti za vsa živila na sto gramov ali sto mililitrov," je povedala Marjana Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije. Maščobe, nasičene maščobne kisline, ogljikovi hidrati, sladkor, sol in beljakovine bodo morali biti zapisani v istem vidnem polju. "To je informacija, ki jo današnji slovenski pravilniki še ne zahtevajo na vseh živilih," pojasnjuje Petermanova.

Na ZPS so sicer razočarani, da ministri niso podprli označevanja hranilne vrednosti v obliki semaforja na prednji strani embalaže, čeprav tako označevanje ne bo prepovedano. Semafor na podlagi vsebnosti soli, maščob in sladkorja z zeleno, rumeno in rdečo barvo označuje živila, ki so primerna za vsakodnevno, tedensko in občasno uživanje. V britanski Food Standard Agency, kjer so takšno vrednotenje prehranskih izdelkov uvedli, so prepričani, da je to najprimernejša in najpreprostejša oblika označevanja za potrošnike.

Ministri so določili še najmanjšo velikost črk označevanja, to je 1,2 mm za pakiranja, večja od 60 cm² z zakonodajno zahtevo po čitljivosti in dobrem kontrastu, kar bodo še strokovno določili. V naših pravilnikih tega zdaj po besedah Petermanove še ni. Novost bo tudi označevanje porekla mesa za svinjino, ovčje in kozje meso ter perutnino. "Razočarani smo, da ministri niso podprli označevanja porekla v mesnih izdelkih in porekla mleka in mleka v mlečnih izdelkih, kot je bilo prvotno predlagano," pravijo na ZPS.

ZPS sicer na podlagi pregledovanja označevanja in deklaracij v svojih testih ugotavlja med 25 in 35 odstotkov kršitev zdaj veljavne zakonodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.