Slovenija
35 ogledov

Semeniščniki pred vstopom opravijo različne preglede

Rimskokatoliški duhovnik v Kaliforniji je priznal, da je imel spolno in ljubezen Žurnal24 main
Bogoslovni semenišči v Ljubljani in Mariboru za zdaj še ne opravljata psiholoških testov, ki bi odločali o primernosti kandidatov za duhovnike pred vstopom v semenišče.

Včeraj smo pisali, da bodo morali belgijski semeniščniki pred začetkom opravljanja duhovniškega poklica opraviti psihoteste, s katerimi bi preverili, ali je posameznik nagnjen k pedofiliji.

Enako vprašanje smo naslovili tudi na Slovensko škofovsko konferenco (SŠK), kjer so nam povedali, da semenišči v Ljubljani in Mariboru za zdaj še ne opravljata psiholoških testov, ki bi odločali o primernosti kandidatov. Se pa včasih zgodi, da kandidata zaradi psihofizičnega stanja ali nepravega namena v semenišče ne sprejmejo oziroma ga med vzgojnim procesom odslovijo.

Kandidate dobro in ustrezno preverijo

Kandidati za duhovništvo morajo pred vstopom v bogoslovno semenišče poleg zahtevanih dokumentov in priporočil opraviti zdravniški pregled, v posameznih primerih pa morajo dodatno obiskati tudi psihologa ali drugega ustreznega strokovnjaka, čigar mnenje je vodstvu semenišča v pomoč pri odločitvi. V primeru kakršnihkoli dvomov kandidata zavrnejo, pojasnjujejo na SŠK.

Upoštevajo več navodil

Pri sprejemu kandidatov za duhovništvo in njihovi vzgoji upoštevajo tako splošna navodila Cerkve kot tudi zadnje smernice, še opozarjajo na SŠK. "Smernice predvidevajo možnost, da kandidat obišče psihologa ob vstopu ali pa v letih vzgoje za duhovniški poklic. V primeru, da kandidat ni čustveno zrel ali ima druge težave, mora sprejeti ustrezno strokovno pomoč. V primeru, da nima ustreznih kvalitet in sposobnosti ali trpi za kakršnokoli odvisnostjo, ki se ji ne more ali ne želi odpovedati, in če nima pravega namena, se ga iz semenišča odslovi."

Komentarjev 1
  • mirko 18:10 21.september 2011.

    Praviloma se pojavlja pedofilsko nagnjenje pri župnikih srednjih in starejših let. Ne iskat kršitelje tam kjer jih skoraj ni.