Slovenija
17 ogledov

Semolič: Pričakujemo na tisoče ljudi

Dušan Semolič je napovedal delavski protest. Žurnal24 main
Pergam in Konfederacija 90 se demonstracijam proti varčevalnim ukrepom vlade 17. novembra na Kongresnem trgu ne bo udeležil.

Predsedstvo Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam (KSS Pergam) je sprejelo sklep, da sindikat ne bo aktivno pristopil k organizaciji protestov, napovedanih za 17. novembra. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, v tem trenutku še potekajo pogajanja o pokojninski reformi in reformi trga dela, glede katerih ocenjujejo, da je še mogoče najti kompromisne rešitve, ki bi bile sprejemljive za vse socialne partnerje.

V sindikatu sicer menijo, da varčevalni ukrepi vlade niso pot k zagonu gospodarstva ter razvoja Slovenije, zato podpirajo proteste kot legitimno obliko izražanja nezadovoljstva, a kot bolj problematičen ocenjujejo vedno slabši položaj delavcev v Sloveniji in popolen izostanek socialnega dialoga v javnem sektorju. Zaradi slednjih so sindikati javnega sektorja v KKS Pergam pristopili k aktivnostim za zaostrovanje sindikalnega boja.

Udeležbo odpovedali tudi v konfederaciji 90

Tudi v konfederaciji 90 nasprotujejo ukrepom, ki razgrajujejo socialno državo. Strinjajo se z zahtevami sindikatov in delavcev v javnem ter zasebnem sektorju, kot tudi upokojencev in mladine, zato se bodo shoda udeležili s svojimi predstavniki.

Pripravljeni so nadaljevati dialog o reformah s socialnimi partnerji, a hkrati odločeni, da enotno, z vsemi sindikati posežejo po ostrejših oblikah sindikalnega boja, če in ko dialog več ne bo uspešen.

Protest 17. novembra

Poleg Zveze svobodnih sindikatov Slovenije se bodo demonstracij udeležili še Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija neodvisnih sindikatov Slovenije Neodvisnost in Reprezentativni sindikati Slovenije. Proteste so podprle štiri mladinske organizacije Mladi plus, Iskra in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo in Študentska organizacija Univerze v Ljubljani ter Zveza društev upokojencev Slovenije.

Komentarjev 4
  • deželan 16:13 09.november 2012.

    Sindikat na veliko zavaja in ruši Slovenijo.Holding ali AUKN ali katerikoli druga firma ki upravlja z našim premoženjem ima eno veliko napako, ki pa jo sindikat ne spregleda. Vsem ki upravljajo in nadzirajo naše premoženje manjka visoka osebna ...prikaži več materialna odgovornost. Sindikat želi ohraniti status quo, to je še naprej malomarno poslovanje od česar državljani nimamo nič drugega kot dokapitalizacije.Nadalje, sindikat je s svojim NE pokojninski reformi spravil na beraško palico blagajno SPIZ-a in s tem povzročil manjše pokojnine in zadolževanje države.Ker ne dovoli reformo trga dela, gredo mesečno podjetja v stečaj. Preprosto ne morejo odpuščati in gredo zaradi tega v stečaj. Če tega nebi bilo, bi lahko odpuščali, našli novo tržno nišo in ponovno zaposlovali. Namesto tega se sesujejo do temeljev, nameso njih pa dela opravljajo podjetja iz tujine.To so veliki uspehi sindikatov, ki živijo tako kot večina naših politikov v sistemu ex YU

  • Trsten 15:48 09.november 2012.

    Ta banda sindikalistična je podaljšana roka bivše avantgarde delovnega ljudstva. Slovenci pa nasedajo tej bandi povarjeni.

  • privat 14:43 09.november 2012.

    sindikati igrajo igrico ,ki jo izgleda naivneži ne razumejo!! Poglejmo sindikat je kapital...in kapital bo čuval sam sebe...in kdo zdaj pričekuje rešitev iz strani sindikatov v času zategovanja...je nemogoče!! A vemo da vsak ima svojo ceno...