Slovenija
120 ogledov

Sendvič in pol litra vode za policiste, ki so bili ves dan na terenu

begunci Saša Despot
Policisti, ki so bili sinoči na terenu pred prehodom Rigonce, kjer je na njih pritiskala množica beguncev, kritično o tem, kako je bilo poskrbljeno zanje. Je država res tako pripravljena na razmere z begunci, kot nam zagotavlja? Brežiški župan Ivan Molan meni, da ne.

Zbudili so nas ob 4.30 in nas poslali na mejo,” opisuje policist, ki je bil včeraj v skupini tistih, ki so varovali slovensko mejo. Njegovo izpoved objavlja Sindikat policistov Slovenije, ki tudi hrani njegove podatke oziroma njegovo ime, saj sam ne želi biti javno imenovan.

Pove, da so odšli na teren v najkrajšem možnem času. “Še sreča, da je bil poleg nas Duty free shop, da sem nam kupil vodo in Haribo bonbone. Ob 10.30 smo dobili sendvič in pol litra vode. In spet nič do 16. ure, ko smo spet dobili sendvič in pol litra vode,” izpoveduje policist in poudarja, da je bilo to vse od njegove države, katere mejo je varoval.

Ljudje so nam dajali grozdje, ko so hodili iz trgatve, nekaterim je Rdeči križ dal piškote, da so vsaj nekaj pojedli. O topli hrani pa nič,” pravi in doda: “Toliko o tem, da so pripravljeni.

Na očitke se je odzvalo vodstvo policije

Policija kot delodajalec se dobro zaveda, da je treba poskrbeti za policiste, ki so v teh dneh izjemno obremenjeni in opravljajo izrazito težke in odgovorne naloge. "Zato se še posebej trudimo, da bi bilo za njih poskrbljeno in bi da jim zagotovili kar se da dobro logistično in siceršnjo podporo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Policija sicer dopušča možnost, da prav zaradi zahtevnosti položaja nekateri policisti niso v optimalnem času prejeli vode in pripadajočega obroka, vendar pa ne gre posameznih primerov po navedbah policije posploševati in razširjati v sistemsko problematiko.

"V teh dneh bomo verjetno deležni vse večjih pritiskov na naše delo, ko se soočamo s tako imenovano begunsko krizo. Državljani Slovenije od policije pričakujejo, da ustrezno obvladuje varnostne razmere, kar je prioriteta našega dela," so zapisali.

Zato si v vodstvu policije želijo, da se opozorila in tovrstne pobude sindikatov, še posebej, ker ne gre za sistemski problem, ne bi uporabljale za preusmerjanje medijske pozornosti. Na policiji so vedno pripravljeni prisluhniti sindikalnim pobudam in če se izkaže, da so odprta vprašanja relevantna, se temu primerno nemudoma odzovejo in tudi ustrezno ukrepajo, so še zapisali.

Kako izgleda na terenu, si oglejte v spodnjem posnetku našega fotografa. Gre za incident, v katerem so bili naši policisti primorani uporabiti tudi solzivec. 

 

Velika pohvala s strani domačinov

Vsa čast policistom, civilni zaščiti in različnim prostovoljcem,” pri tem pove župan Občine Brežice Ivan Molan, ki izpostavlja da so se slednji izredno dobro organizirali glede na nepričakovano velik pritisk. “Po mojih opažanjih policija zelo dobro obvladuje situacijo. Ravno tako civilna zaščita,” doda Molan. Že včeraj je obiskal zbirni center za tujce v Brežicah, kjer je, kot poudari, videl, da slovenski pristojni vse dajejo od sebe.

Žal, pravi, podobno ne more reči za pristojne na državni ravni. “Opozarjal sem že pred tem, da Hrvaška utegne narediti točno to, kar je naredila. Nenazadnje imjo volilno leto in naredili bodo vse, da bodo njihove poteze čim bolj populistične,” pravi in doda nekaj primerov, ki kažejo na to, kako pri nas pristojni niso pravilno odreagirali. “Naprimer glede medicinske oskrbe; ministrstvo je komaj v četrtek izvedelo, da bo zdravstvena oskrba na njihovi strani.” Oskrba beguncev je namreč opredeljena kot “nujna medicinska pomoč” in kot taka v domeni ministrstva za zdravje in ne Uprave za zaščito in reševanje.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Aktivisti zapletajo stvari

Stvar na terenu, še enkrat poudarjam, rešujejo operativci civilne zaščite, prostovoljci in policisti. Država je popolnoma nepripravljena,” je kritičen Molan. Pri tem izrazi upanje, da pristojni na terenu ne bi imeli novih zapletov.

Po mojih informacijah včeraj do incidenta s solzilcem sploh ni prišlo zaradi beguncev, pač pa zaradi aktivistov, ki so se na prehod zgrnili iz Ljubljane in Zagreba. Oni so začeli s pritiskanjem na policijski kordon, z izzivanjem. Povem vam, z begunci samimi je veliko lažje kot z aktivisti!”  

“Prostovoljci so zlati, ne vem, kaj bi brez njih!”

V Brežicah delo prostovoljcev koordinira območna pristojna Uprave za zaščito in reševanje, Zdenka Močnik. Za naš portal pove, da se je število beguncev, ki so jih včeraj čez dan in tekom noči oskrbovali, spreminjala iz ure v uro. “Kar so potrebovali, smo imeli naloženo na vozičkih, da so si vzeli, kar so potrebovali. Bili so žejni, lačni, izmučeni, vendar neke nejevolje med njimi ni bilo zaznati. Prijazni so in vsi se nam za pomoč zahvaljujejo,” poudarja in pristavi, da veliko delo opravljajo prostovoljci.

Taborniki, skavti, prostovoljci Karitasa, Rdečega križa, gasilci. Zlati so. Ne vem, kaj bi brez njih,” izpostavi in doda, da je zelo dober občutek delati z njimi in delati nekaj dobrega. Glede medicinske oskrbe pove, da je ministrstvo za zdravje sicer vzpostavilo triažni sistem včeraj popoldne. “Bilo je kar nekaj potreb. Predvsem gre za različne odrgnine, žulje, nekaj je bilo zvinov in zlomov, oskrbeli so tudi eno nosečnico,” pove in pristavi, da je večina prebežnikov predvsem izmučena od poti in negotovosti, v kateri so se znašli.

PREBERITE TUDI: 

 

dezurni@zurnal24.si