Slovenija
79 ogledov

Senica osumljen krive ovadbe

Miro Senica (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Na Okrajnem sodišču v Ljubljani poteka postopek, povezan z afero bulmastifi, v okviru katerega preiskujejo odvetnika Mira Senico in kinologa Rajka Rotnerja.

Miro Senica naj bi bil osumljen krive ovadbe, Rajko Rotner pa ponarejanja listin. Nekdanji novinar Dnevnika Rok Praprotnik, ki je sedaj namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, je bil zaslišan kot priča. Zasliševali so ga o zadevah, povezanih s člankom, v katerem je pisal o Miru Senici.

Ovadba zaradi psov
Odvetniška pisarna Mira Senice je zastopala pokojnega Sašo Baričeviča in leta 2008 kazensko ovadila veterinarskega inšpektorja Uroša Andreška, ki je odredil usmrtitev bulmastifov. Andrešku so očitali pristranskost in zahtevali njegovo izločitev iz postopka odločanja o bulmastifih.

 

Meglič upravičen do odškodnine
Sodnica je z vmesno sodbo odločila, da Stanislavu Megliču pripada odškodnina. Višina zneska ni znana, v najboljšem primeru pa bo dobil nekaj več kot 400 tisoč evrov.

Rotner, stric notranje ministrice Katarine Kresal, je skupaj s kinologinjo Alenko Černe 15. junija 2006 v ljubljanskem zavetišču Gmajnice opravil izredni vzrejni pregled in enemu od nevarnih psov izdal vzrejno dovolilnico za plemenjaka. Zaradi tega je Kinološka zveza Slovenije zoper Černetovo in Rotnerja uvedla tudi disciplinski postopek.

 

Postopki proti osmim
Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi domnevno spornega postopka vračanja bulmastifov že maja tožilstvu prijavila osem oseb. Sumi jih storitve kaznivih dejanj krive ovadbe, krive izpovedi, ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja in napeljevanja k tem dejanjem.

Na seznamu naj bi bili poleg Senice še nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik, njegova državna sekretarka Sonja Bukovec, direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, pravnika na kmetijskem ministrstvu Tanja Hofman in Roman Pečkaj ter omenjena kinologa Černetova in Rotner.

Bulmastifi, ki so v začetku lanskega februarja do smrti obgrizli svojega lastnika Sašo Baričeviča, so že leta 2006 napadli in hudo ranili Stanislava Megliča. Policisti so takrat enega psa ubili, ostale pse odvedli v zavetišče za živali na Gmajnicah, tedanjo lastnico psov pa kazensko ovadili. Bulmastifi so tudi v zavetišču napadli in lažje poškodovali pasjo inštruktorico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.