Slovenija
403 ogledov

Senko Pličanič za službena kosila porabil 6800 evrov

Senko Pličanič Anže Petkovšek
Nekdanji minister za pravosodje Senko Pličanič je bil za "službena" kosila aboniran v gostilni AS, kar 40-krat je bil tam v dvoje in tudi takrat naročil buteljko. Količine popitega alkohola so bile velike tudi na drugih službenih kosilih. "Odločitve zagotovo niso bile sprejete s trezno glavo," ugotavljajo v Info hiši.

V Info hiši so pregledali podatke porabe sredstev za reprezentanco v času vlade Alenke Bratušek na ministrstvih, ki so jih vodili Uroš Čufer (MF), Karl Erjavec (MZZ), Senko Pličanič (MP), Jernej Pikalo (MIZŠ) in Uroš Grilc (MK). Presenetili so jih predvsem podatki, ki se nanašajo na ministra za pravosodje Senka Pličanič. 

"Četudi iz dokumentacije, ki smo jo prejeli, kot že navedeno, izhaja, da je vrsta dogodka slabo označena, in ne vemo vselej ali je šlo za delovni sestanek ali delovno kosilo, po številu dejanskih kosil med tangiranimi ministri močno odstopa minister za pravosodje, Senko Pličanič," pravijo v Info hiši.

Kosilo v dvoje ob buteljki

Pličanič je imel v gostilni Vila As od 20.3.2013 do 13.7.2014 več kot 70 delovnih sestankov oziroma delovnih kosil, na katerih sta bili več kot 40-krat samo dve osebi. "Ob pregledovanju računov v oči bode tudi dejstvo, da pomemben del stroškov delovnih sestankov oziroma kosil v Vili As predstavljajo alkoholne pijače. Med njimi je bila očitno najbolj priljubljena Malvazija As, takoj za njo pa Rose Batič. Tudi, če sta bili na sestanku oziroma kosilu le dve osebi, sta se pili v buteljkah (ne v kozarcih). Včasih so udeleženci sestanka oziroma kosila v Vili As rabili tudi kaj močnejšega. Recimo Jacka Danielsa, Chivas Regal, Aperol spritz… Po kozarcih pa se je najbolj pogosto pil dišeči traminec Steyer," ugotavljajo v Info hiši. 

Na službeno kartico tudi cigarete

Iz podatkov je razvidno tudi, da je bil reden udeleženec teh sestankov tudi kadilec, saj so bile na službeno kartico nekajkrat v gostilni As kupljene tudi cigarete (Marlboro – za 3,70 evrov). "V primerjavi z drugimi ministri oziroma ministrstvi gre za precej odstopajočo prakso delovnih sestankov oziroma delovnih kosil v t.i. abonirani restavraciji,"

Tretjina računa za alkohol!

Ostale restavracije, v katerih se je porabljala reprezentanca ministra oziroma ministrstva za pravosodje (Moderna kulinarika, Terme Krka, JGZ Brdo, Terme Čatež) niso tako zelo "zanimive", saj je šlo očitno za različna "službena srečanja", ki pa so bila vsa pospremljena tudi z alkoholom. Stroški za alkoholne pijače so v nekaterih primerih dosegli skoraj tretjino računa, kot je to v primeru računa Terme Krka z dne 29.1.2014 (na fakturi v skupni višini 1.857,20 evrov je skupni znesek za alkoholne pijače 517,00 evrov).

"Odločitve na kosilih niso mogle biti sprejete s trezno glavo"

Glede porabe javnih sredstev za reprezentanco je osnovno pravilo, da se kot stroški pogostitve na uradnih in delovnih sestankih, ki jih priredi funkcionar, štejejo le stroški hladnih in toplih brezalkoholnih pijač, sadja in izjemoma prigrizkov; ti stroški smejo znašati največ pet eurov na osebo na uradnih sestankih in dva eura na osebo na delovnih sestankih – z vključenim DDV.

"S tem pravilom nimamo težav, saj lahko delovni sestanki trajajo tudi več ur, zgolj voda iz pipe bi lahko kontraproduktivno vplivala na vnemo sodelujočih. Uredba tudi določa, da stroški delovnih in uradnih kosil in večerij, ki jih priredi funkcionar skupaj s pijačo, ne smejo presegati 50 evrov na osebo. Pri delovnih in uradnih kosilih Uredba sicer izrecno ne zapoveduje brezalkoholnih pijač, vendar količine, ki so bile v določenih primerih porabljene, dajejo misliti o tem, da odločitve na teh delovnih oziroma uradnih kosilih niso mogle biti sprejete s trezno glavo," pravijo v Info hiši. 

Na ministrstvu za finance so radi dobro spali

Medtem, ko so na ministrstvu za pravosodje radi dobro jedli, so na ministrstvu za finance radi dobro spali. Pri stroških nočitev niso skoparili, tudi če je šlo za državnega sekretarja oziroma direktorja direktorata, ugotavljajo pri Info hiši. 

Stroški nočitve za Marjana Divjaka, generalnega direktorja Direktorata za zakladništvo so tako znašali 890,92 evrov za tri noči od 18. do 21. aprila 2013 (Westin Georgetown), za Matijo Mavka, državnega sekretarja, 900 evrov za tri noči od 12.-15.6.2013 (Westin Rome) in 1.154,58 evrov za štiri noči od 9.-13.10.2013 (Renaissance Washington). V istem terminu, torej od 9.-13.10.2013 in v istem hotelu je bival tudi minister Uroš Čufer za 1.193,64 evrov, kažejo podatki.

Ali je prav, da uporaba alkoholnih pijač ni omejena?

Na ostalih ministrstvih razen zelo površnega evidentiranja stroškov reprezentance, na kar sklepajo iz manjkajočih naročilnic in/ali faktur, na Info hiši niso zaznali odklonov od pričakovanega. To lahko pomeni, da je vse v skladu s predpisi, pričakovanji in pravo mero, lahko pa pomeni, da je dokumentacija tako pomanjkljiva, da dejanskega stanja ni mogoče z gotovostjo ugotoviti. "Kakorkoli… Dejstvo je, da prazen žakelj ne stoji pokonci in da morajo tudi ministri in njihovi gostje kdaj jesti. Vprašanje, ki ga puščamo odprtega, je, ali je prav, da ni potrebno natančno opredeliti službenega dogodka, ki opravičuje pogostitev, in ali je prav, da poraba alkoholnih pijač v reprezentanci ni omejena – kot lahko sklepamo iz računov." 

 

Komentarjev 32
  • gapiha 10:04 23.februar 2016.

    Dokler bomo v naši Deželici le govorili in pustili, da nam jo ropajo in uničuje banda, ala Bratušek, Janša, Cerar, Pahor, Kučan, Šrot, Bavčar, Zidar, Tovšak, Janković,.... bo vse tako kot so si zamislili. Ko pa bo ljudem pokrovko dvignilo, ...prikaži več bo prepozno. Čas je za revolucijo. Belo ali rdečo, je vseeno

  • Papaja Popi 09:26 23.februar 2016.

    Senko je Hrvatar.

  • Avatar olor
    olor 08:04 23.februar 2016.

    Kako ni sram tega južnaka.