Slovenija
27 ogledov

Šentjernej toži Dars

Med najbolj uničenimi je cesta skozi Dolenji Maharovec. (Foto: Jerca Božič Kranj Žurnal24 main
Odškodnina. Dva milijona evrov za škodo, nastalo ob gradnji avtoceste.

Vse ceste, po katerih so tovornjaki ob gradnji odseka avtoceste Kronovo–Smednik vozili gramoz iz peskokopa Camberk v Cerovem Logu, so uničene, trdijo na Občini Šentjernej. Zoper Republiko Slovenijo, Dars, SCT in Primorje so zato na novomeškem okrožnem sodišču vložili tožbo za nekaj manj kot dva milijona evrov odškodnine.

Sedem kilometrov
Lokalnih cest. Uničene so ceste od Cerovega Loga do Hrastja in naprej do Dolenjega Mokrega Polja, od tu regionalna cesta Novo mesto–Šentjernej, ki je pravkar obnovljena, ter prek Dolenjega Maharovca, Gomile in Drage, kar je skupno sedem kilometrov.

Leta 2003 je Občina Šentjernej z izvajalci del na odseku Kronovo–Smednik podpisala sporazum o vzpostavitvi lokalnih cest v prvotno stanje. “Zdaj, ko je avtocesta končana, pa nimajo več interesa, da bi ta sporazum upoštevali,” pravi Milan Jakše, direktor občinske uprave. Nekaj poškodb so sicer sanirali, dodaja, “a stanje na cestah se iz dneva v dan poslabšuje. Ker se zdaj dogovoru upirajo z vsemi štirimi, nismo videli druge rešitve, kot da odškodnino izterjamo prek sodišča”.

Dars nasprotuje
“Tožene stranke ugovarjajo zahtevku tako po temelju kot po višini, ki ni niti ustrezno obrazložena in je zato ni mogoče preizkusiti,” so nam povedali na Darsu. Kot pojasnjujejo, bodo zahtevku nasprotovali zato, ker je po njihovem mnenju že zastaral, ker je morebitna odškodninska odgovornost le na strani izvajalca, ker je občina že prejela plačilo za koncesijske dajatve in ker je del škode nastal na cesti, ki ni občinska.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.