Slovenija
17 ogledov

September bo za vlado odločilen

Patrick Vlačič Žurnal24 main
Minister za promet Patrick Vlačič si želi predčasnih volitev, na čelu stranke SD pa se ne vidi.

Minister Patrick Vlačič zagovarja predčasne volitve, ker meni, da je treba v kriznih razmerah imeti veliko podporo, ki pa je ta vlada nima. Prepričan je, da bodo za prihodnost vlade odločilna tri glasovanja v parlamentu: za predsednika državnega zbora, o rebalansu proračuna in o nadomestnih ministrih, je povedal v intervjuju za časnik Večer. "Če bo pri kateremkoli od omenjenih treh glasovanj iztržila (vlada, op. p.) negativen rezultat, mora po mojem takoj predlagati  predčasne volitve," meni Vlačič.

Minister je poudaril, da mora državo voditi vlada, v odločitve katere bodo državljani verjeli. September je po njegovih besedah mesec, ko je treba sprejeti odločitve, "ki bodo pripeljale do predčasnih volitev. Težko si predstavljam, da bi sedanja vlada lahko vodila državo do konca mandata". Tehnična vlada bi bila po njegovem mnenju slabša kot politična, ker bi ji bilo težje sprejemati delikatne rešitve v tako zahtevnem okolju.

Sodelovanja z Janšo ne vidi

Na vprašanje, ali je pakt Janša – Pahor možen, je minister odgovoril, da sta si struji preveč različni, da bi to bilo mogoče. Kot primer je navedel poglede obeh strank na pokojninsko reformo, kjer niso na isti strani. "Pogledi na reševanje ključnih vprašanj v družbi se preveč razlikujejo, vsebinska razhajanja so prevelika," opozarja Vlačič.

Koalicijo levega trojčka je po njegovem najbolj načela gospodarska kriza, nadgradile pa so jo še težave znotraj koalicije. Vse skupaj pa je poglobila še opozicija z vedenjem, ki bi ga večkrat težko označili za konstruktivno.

"Mislim, da bi celoten mandat potekal precej drugače, če bi vlada spremenila dve reči: da bi pri sklepanju koalicijskega sporazuma nekatera vprašanja dorekli bolj konkretno in da bi se reševanja krize lotili drugače," ko gleda nazaj, razmišlja Vlačič.

Ne bo stopil na čelo stranke

O tem, kdo bo na prihodnjih volitvah na čelu stranke SD, se v stranki še niso pogovarjali, a osebe s takšnimi ambicijami trenutno ni. "Morda bi se stvari razvijale drugače, če bi se pojavil kakšen kandidat, a ga ni," pojasnjuje Vlačič in dodaja, da on stranke ne bo peljal na volitve. "Mislim, da si je treba vodilni položaj zgraditi, ne pa pridobiti čez noč, in da moraš imeti podporo, ki še presega zgolj večinsko število glasov na kongresu."

Komentarjev 2
  • roscha 22:04 13.avgust 2011.

    "Vse skupaj pa je poglobila še opozicija z vedenjem, ki bi ga večkrat težko označili za konstruktivno. .."Da od Vlačiča ni kaj dosti je že jasno, da pa je še neumen zraven, pa kar sam dokazuje. Ta v ...prikaži več resnici misli, da je opozicija dobra samo kadar kima koaliciji, drugače pa jo je treba z dekretom prepovedat?!komunjara blesava

  • recesija 12:55 13.avgust 2011.

    Pahorjeva vlada bi morala odstopiti takoj po volitvah 2008. Skoraj tri leta so kradli, lagali, podpirali korupcijo. Na 10.000-če ljudi so spravili na skrajni rob preživetja.