Slovenija
310 ogledov

Serijski vlomilci za zapahe

Urh in Slemenšek Nada Černič Cvetanovski
Razmeroma nizke kazni, ker so dejanje priznali in v postopku sodelovali.

Darko Slemenšek iz Sevnice  je bil zaradi serije vlomov in tatvin, ki jih je opravil skupaj s tatinsko četverico, obsojen na dve leti in sedem mesecev zapora. Če krivde ne bi priznal, bi tožilec zanj predlagal štiri leta zapora. Tako pa je sodišče upoštevalo njegovo priznanje krivde in sodelovanje v postopku, saj je to pripomoglo k razpletu serije vlomov. Kljub temu pa je sodišče upoštevalo njegovo predkaznovanost, saj njegov kazenski list obsega deset strani. Kooperativna je bila tudi njegova partnerica Andreja Urankar, ki v času, ko je njen partner v priporu, skrbi za njegovo bolno mamo. Obsojena je bila na 18 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let.

Trojka

Tatinsko peterico so poleg zgoraj omenjenih sestavljali Primož Vilčnik iz Sevnice, njegov polbrat Mario Urh iz Krškega ter njegova partnerica Zvezdana Kovačič - Tajči. Zadnja jo je odnesla z enoletno pogojno obsodbo s preizkusno dobo treh  let, Vilčnik, ki je bil doslej v hišnem priporu, je bil obsojen na 15 mesecev zapora, Mario Urh, ki ima doma dva majhna otroka in ostaja v priporu, pa na eno leto in devet mesecev zapora.

Povratnika

Slemenšek in Urh sta specialna povratnika, ki imata za seboj vrsto kaznivih dejanj in obsodb, eden od njiju je bil že desetkrat obsojen. Prav ta dva sta bila vodji tatinskih odprav. Peterica je skupaj ali pa posamezno  konec lanskega in v začetku letošnjega leta vlamljala v objekte v Sevnici, Brestanici in Krškem. S prirejenimi pripomočki so vlamljali v stanovanjske in počitniške hiše, lokale in trgovine, šole, ribiške in lovske domove, pri tem pa odnesli prav vse, kar jim je prišlo pod roke. Od cigaret, jedilnega pribora, žara, preprog in plinskih jeklenk do orodja, denarja in nakita.

Plačilo škode

Nekateri ukradeni predmeti so bili oškodovancem vrnjeni, preostalo vrednost ukradene robe pa morajo obdolženi poplačati. Veliko večja pa je škoda, ki so jo naredili, ko so ob vlomu razbijali vrata in okna. Ta del škode bodo morali oškodovanci izterjati po sodni poti. "Ne priglašam škode, upam samo, da nobenega od teh ne bom nikoli več srečal,“ je na sodišču dejal eden od oškodovancev, sicer upokojeni policist, ki je dobil nekaj ukradenih predmetov vrnjenih, a so bili uničeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.