Slovenija
72 ogledov

Šerugova nima podpore novinarjev Večera

Katja Šeruga mediaspeed
Direktor Večera Jure Struc je položaj odgovorne urednice danes ponudil Katji Šeruga. Novinarji se ne strinjajo z njenim imenovanjem.

Dosedanja notranjepolitična novinarka Pop TV in nekdanja sodelavka mariborskega časnika Katja Šeruga bo svoje delo začela opravljati 10. novembra. Na nedavno objavljeni razpis Večera za mesto odgovornega urednika so se sicer prijavili trije kandidati.

Zunanji bo uspešnejši

Zastopstvo uredništva Večera je direktorju predlagalo izbiro kandidata iz vrst zaposlenih, vendar se Struc ni odločil za to možnost. Dosedanji odgovorni urednik Tomaž Ranc, ki je bil na tem položaju šest let in pol, se na razpis ni prijavil.

Kot je Struc zapisal v svoji obrazložitvi, je trdno prepričan, da bo lahko organizacijske in vsebinske spremembe, ki so jih že od prejšnjega direktorja zahtevali tudi zaposleni, bistveno uspešneje izpeljala oseba, ki zadnja leta ni bila zaposlena v hiši, saj bo lahko z distanco, ki je v tem trenutku potrebna, racionalneje analizirala tržni položaj, pripravila načrt razvoja časopisa in s tem kakovostneje vodila ekipo do njegove uresničitve.

Prispevala bo k dodatnemu zagonu

Ker je Šerugova svojo profesionalno pot začela kot novinarka Večera, dobro pozna delovanje tiskanih medijev, kot izvrstna in predvsem analitična politična novinarka ter strokovnjakinja na medijskem področju pa lahko s svojim delom, znanjem, energijo in izkušnjami prispeva dodaten zagon in še dvigne kakovost Večera, je v obrazložitvi odločitve zapisal Struc.

Zaposleni si želijo urednika iz hiše

Aktiv novinarjev in zastopstvo uredništva Večera bodo o odločitvi direktorja izjasnili po predstavitvi Katje Šeruga 5. novembra, prepričani pa so, da bi direktor moral urednika poiskati znotraj hiše.

"Ne le zaradi finančne stiske in našega prepričanja, da Večer lahko izvleče iz krize nekdo, ki hišo dobro pozna, temveč, kot smo že večkrat poudarili, tudi zaradi našega vedenja, da v Večeru nedvomno so ljudje, ki uživajo polno zaupanje zaposlenih," je zapisano v izjavi aktiva novinarjev in zastopstva uredništva ČZP Večer.

Na razpis za odgovornega urednika Večera sta se prijavila tudi njihova sodelavca, ki sta pred novinarskimi kolegi predstavila svoj pogled na urejanje časopisa in vlogo odgovornega urednika. Po razpravi in tudi zato, da bi direktorju olajšali izbiro, so člani uredništva znotraj hiše opravili posvetovalno anketo in nato enotno stopili za Dejana Pušenjaka, ki je dobil visoko, kar 71-odstotno podporo na glasovanju. O tem so pravočasno seznanili tudi direktorja, ki pa se je odločil drugače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.