Slovenija
54 ogledov

Servisi slavijo, minister tuhta

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Študentsko delo. Nujnost omejitev v kampanji napovedali vsi, zdaj vlada zatišje. Nedotakljivi. Študentski servisi se vlade ne bojijo (več), saj ne more spraviti skozi nobenega zakona.

Spremembe so nujne, so še v referendumski kampanji izpostavljali nasprotniki zakona o malem delu. Konkretnih predlogov še ni, se pa, vsaj nekateri, pripravljajo.

Pripravljajo, proučujejo
V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo bodo skupaj s sindikati do konca meseca oblikovali predlog, ki ga nameravajo posredovati ministrstvu za delo.

V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) pričakujejo, da bi s poostrenim nadzorom v okviru inšpektorata za delo obseg študentskega dela zmanjšali celo za 30 odstotkov.

Na ministrstvu pa pravijo, da bodo proučili nove možnosti za ureditev področja.

Funkl bi ukinil servise
Kot pove Marko Funkl iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, njihov predlog predvideva ukinitev študentskih servisov in uvedbo Centrov za informiranje in poklicno svetovanje (Cips – spadajo pod zavod za zaposlovanje) kot posrednikov dela.

Evidenca že jeseni

Enotna evidenca. Prek eVŠ bo potekala tudi prijava za vpis.

Ta je predvidena za študijsko leto 2012/13. Omogočila bo nadzor do upravičenosti financiranja študija s strani države že v fazi izbirnega postopka.

S tem bodo preprečili večkratne vpise na različne institucije, ki niso vedele druga za drugo.

S takim vpisom na študij, ki ga niso imeli namena dokončati, so lahko študenti do zdaj delali prek napotnice.

Znotraj koncesijskih dajatev bi del namenili aktivni politiki zaposlovanja, konkretno za sistem pripravništva.

“Ko bomo predlog tehnično dovršili, bomo zaprosili za sestanek na ministrstvu za delo. To bi se lahko zgodilo še ta mesec,”
napoveduje Funkl.

Na Šosu pa čakajo vabilo ministrstva ali vlade, ki ga še niso dobili. Bi se pa pogovarjali.

Na Svetlikovem ministrstvu so v času kampanje opozarjali, da študentski servisi neupravičeno služijo na račun študentov.

Zdaj pravijo, da njihove pogače ni mogoče zmanjšati drugače kot s spremembo zakona. Nekateri nasprotniki malega dela so v kampanji poudarjali, da je to mogoče urediti s pravilnikom.

Na Šosu pa pravijo, da jim je vseeno, kdo študentsko delo posreduje, če je storitev kakovostna.

Golobič opravil delo
Šosu se še vedno zdi ključna uvedba enotne evidence vpisa študentov.

Na ministrstvu za visoko šolstvo pojasnjujejo, da bo enotna evidenca (eVŠ) začela delovati predvidoma v novem študijskem letu, ko bo vanjo zajeta vpisana generacija študijskega leta 2011/12.

Rok Primožič iz Šosa še v nedeljo ni vedel, kje na ministrstvu jo “skrivajo”, včeraj pa naj bi iz medijev izvedeli, da je pripravljena.

Servisi močnejši od vlade
Višjo obdavčitev študentskega dela, ki jo je po padlem zakonu kot možnost napovedal minister Svetlik, bo vlada proučila, konkretnih aktivnosti glede tega pa na ministrstvu za finance še niso sprejeli. Funkl pravi, da višja obdavčitev ne bo rešila ničesar, temveč bo le polnila državno blagajno.

Matjaž Minatti iz Agencije M Servis pravi, da se morebitnih ukrepov vlade, povezanih s študentskim delom, ne bojijo. “Ta vlada ni zmožna spraviti skozi postopek nobenega zakona,” meni. Prepričan je, da bi “bonbončke”, ki jih je ponujalo malo delo, brez težav vključili tudi v obstoječi sistem študentskega dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.