Slovenija
84 ogledov

Šešokovih 800 milijonov evrov

Dušan Šešok. Saša Despot
Varčevanje. Šešok vladi, kje najde 800 milijonov. Gaspari o tajkunih, ki so skrbeli le zase.

"K reševanju javnih financ je treba pristopiti bolj menedžersko, podjetniško in manj akademsko," je bil kritičen Dušan Šešok, prvi mož in solastnik Iskre. Kot nekdanji finančni minister se je udeležil javne razprave ob izidu prvega poročila fiskalnega sveta, ki ga vodi Marjan Senjur.

V javni upravi je 30 odstotkov ljudi preveč, ampak vsak minister pač razmišlja, da ne bo delal revolucije, zato da se še sam prepelje čez ta mandat.
Dušan Šešok, gospodarstvenik
Življenje na tuj račun
Šešok je vladi predlagal – kot ga je sam opisal – radikalen ukrep: 15-odstotno zmanjšanje števila zaposlenih v javni upravi in 10-odstotno znižanje plač.

"To bi po mojih izračunih pomenilo prihranek za proračun v višini 800 milijonov evrov." Ukinil bi državni svet, pogledal, ali potrebujemo 90 poslancev, in zaprl nekatere agencije.

"Zakaj imamo v javni upravi toliko ljudi, ki pišejo neka poročila, ki jih nihče ne bere? Treba se je vprašati o smiselnosti vsega tega," je menil Šešok. Svetoval je tudi prevetritev socialnih transferjev in pravice, da lahko brezposelni zavrne delo, če je zahtevana izobrazba za več kot dve stopnji nižja od njegove.

"Če sem diplomirani ekonomist in zame ni drugega dela kot obiranje jabolk, bi pač moral sprejeti to, če ne bi želel izgubiti socialnih pravic," je prepričan Šešok. Po njegovem mnenju se pri nas ne zavedamo, "da nihče pač nima pravice živeti na tuj račun, če je zdrav".

Vrsta delovnih mest v gospodarstvu se je izgubila, ker so menedžerji vrsto zadnjih let skrbeli predvsem za lastniško konsolidacijo.
Mitja Gaspari
"Menedžerji skrbeli le zase"

Minister Mitja Gaspari je Šešoku vrnil lekcijo iz ekonomije: "Pri nas je 150 tisoč javnih uslužbencev, ki tudi kaj prispevajo k rasti, da ne bomo čisto zašli."

Opomnil je, da so tudi številni menedžerji v preteklosti slabo opravljali svoje delo, saj so izbirali napačne proizvodne programe, ki niso ustvarjali novih delovnih mest, in ošvrknil tajkune, saj "se je vrsta delovnih mest izgubila, ker so številni menedžerji skrbeli predvsem za konsolidacijo lastništva".

Da bi lahko imeli namesto 15 le pet ministrstev, pa je po Gasparijevem mnenju "enostavno blef".

Državno lastništvo: "Ne"
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je priznal, da za reševanje gospodarske krize "preprosta učbeniška priporočila niso uporabna". Povečanje javnega dolga za 20 odstotkov je "možno zmanjšati le ob visoki rasti, če pa te ne bo, bo to zelo dolgotrajen proces".

Sicer pa je guverner vlado jasno posvaril, naj ne prevzema lastniške funkcije v podjetjih, kjer to ni potrebno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.