Slovenija
104 ogledov

Šest korakov preden zbrišete Facebook

Facebook Shutterstock
Če bi radi dokončno zbrisali svoj Facebook profil, je dobro, da pred tem opravite šest pomembnih korakov, ki jih je objavil Mashable.

Brisanje računa na Facebooku je veliko bolj zapleteno, kot si predstavljate. Ko ga boste enkrat zbrisali, poti nazaj ne bo več. Do svojih podatkov tako ne boste mogli več dostopati, prav tako pa bodo zbrisani skoraj vsi podatki, ki ste jih kdajkoli objavili oziroma delili s prijatelji.

Mashable, ki pokriva novice vseh največjih družabnih omrežij, je objavil šest korakov, ki jih je dobro opraviti pred brisanjem računa:

1. Preverite aplikacije
Preverite, do katerih vaših aplikacij vstopate prek Facebooka, saj vam bo po tem, ko boste svoj račun zbrisali, dostop do njih onemogočen. To lahko preverite s klikom na "nastavitve računa" in nato s klikom na  "aplikacije". Pri večini aplikacij boste lahko spremenili način dostopa, na primer s svojim elektronskim naslovom.

Vendar pa spremembe niso mogoče pri vseh aplikacijah. Če bi takšne aplikacije še vedno radi uporabljali, ne izbrišite svojega profila. Izbrišite le vse prijatelje, fotografije in preostale stvari ter zamenjajte elektronski naslov, s katerim boste vstopali v račun.

2. Prenesite svoje Facebook informacije
Obstaja tudi rešitev za tiste, ki bi radi za seboj zbrisali vsako sled, zase pa obdržali informacije, ki ste jih delili na Facebooku. Facebook vam namreč omogoča, da vse informacije prenesete na računalnik in shranite. To lahko storite na naslednji način: Pri "nastavitvah računa" izberete "splošno" in kliknete "prenesi kopijo podatkov, ki si jih naložil na Facebook". Postopek nato zaključite s klikom na "začni z arhivom".

Med prenosom podatkov se vam bodo izpisale informacije prenosa, v katerih bodo vse informacije s časovnice, vaše objave, sporočila, fotografije, prijatelji, pogovori v klepetu ...V razširjenjem arhivu so vam na voljo tudi preostale informacije o vašem računu, in sicer aplikacije, piškotki, ljudje, ki ste jih zbrisali iz računa... V "dnevniku dejavnosti" pa lahko najdete obsežno zgodovino vaših dejavnosti, na primer stvari, ki ste jih všečkali ali iskali.

Če ne želite prenesti vseh podatkov, si lahko posamezne, na primer pogovore, prenesete na svoj elektronski račun. To storite tako, da označite pogovor, ki ga želite shraniti, nato kliknete na "dejanja" in izberete "posreduj sporočila". Nato vam bo ponujena možnost, da izberete sporočilo.

3. Shranite rojstne dneve svojih prijateljev
Večina bi brez Facebooka pozabila na rojstne dneve svojih prijateljev. Da se to ne bi zgodilo, ko boste zbrisali račun, lahko prijatelje prosite, naj vam v aplikacijo Facebook Birthday napišejo datum svojega rojstnega dneva.

4. Prosite za kontaktne informacije
Ker se danes ogromno komunikacije odvija prav prek Facebooka, pred brisanjem računa preverite, ali imate v svojem imeniku vse telefonske številke in naslove elektronskih sporočil oseb, s katerimi želite ostati v stiku.

5. Shranite svoje Facebook informacije v oblak
Ena izmed boljših možnosti za shranjevanje podatkov iz Facebooka je tako imenovan oblak (Cloud), ki ga lahko ustvarite prek spletne strani Backupify.com. Tu lahko brezplačno shranite do 1 GB podatkov. Če želite shraniti večjo količino podatkov, boste morali doplačati. Varnostni prenos podatkov poteka samodejno, vse skupaj pa poteka pod visoko stopnjo varnosti.

6. Povečajte svoj SEO (Search engine optimization)
Če se odločite, da boste zapustili Facebook, je dobro, da kljub temu ostanete dejavni na drugih družabnih omrežjih, da bi povečali svoj SEO, saj vas bodo tako lažje našli delodajalci in prijatelji.

 

Komentarjev 2
  • Jazbec Lisica 21:27 12.marec 2013.

    Ustvarjenega računa se ne da izbrisati samo deaktiviran postane in ga lahko kadarkoli spet aktiviraš, prav tako pa se je treba zavedati, da vsaka stvar, ko je enkrat na spletu ni več poti nazaj, tudi če jo navidezno izbrišeš...

  • Blaž Kočar 11:06 05.marec 2013.

    Vaš komentar smo izbrisali zaradi kršenja pravil komentiranja. Uredništvo zurnal24.si.