Slovenija
8762 ogledov

Šest ministrov Janševe vlade ne more najti dela

Janez Janša vlada Vlada RS Zasedanje vlade Janeza Janše.
Počivalšek se umika iz politike.

Nadomestilo plače po prenehanju funkcije ministra bo prejemalo šest ministrov prejšnje vlade, in sicer Andrej Šircelj, Zdravko Počivalšek, Jože Podgoršek, Boštjan Koritnik, Mark Boris Andrijanič in Marjan Dikaučič. Ostali ministri prejšnje vlade za nadomestilo plače niso zaprosili.

Šircelj je bil sicer minister za finance, Počivalšek minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Podgoršek minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Koritnik minister za javno upravo, Andrijanič minister za digitalno preobrazbo, Dikaučič pa minister za pravosodje.

Zdravko Počivalšek, nekdanji minister za gospodarstvo in predsednik stranke Konkretno, je za Delo potrdil, da se umika iz politike. Razmišlja o novem izzivu in išče podjetje v težavah, ki bi ga saniral. Počivalšek je postal predsednik SMC leta 2019, ko se je z vrha stranke umaknil njen ustanovitelj Miro Cerar. Počivalšek je stranko peljal od prvotno zasnovane politike in celo vstopil v koalicijo z Janezom Janšo. 

O nadomestilih plače nekdanjih ministrov odloča mandatno-volilna komisija DZ, višina zneskov pa bo znana po 15. juliju.

Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci, ministri in nekateri drugi funkcionarji pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. To velja za tiste, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Izjemoma lahko nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev.

Komentarjev 20
  • Dragonja 11:16 09.julij 2022.

    Ta Počivalnik je kot Tajnikar kamor je šel,stečaj.

  • Avatar Leon
    Leon 18:04 08.julij 2022.

    Andrijanič je n

  • pravičnik77 16:59 08.julij 2022.

    pozitivno je že to, da je sploh kdo iz prejšnje vlade dobil delo po tem, kar so pokazali... Zanimivo mi pa je, da tak financar, kot je Šircelj, ne najde službe....