Slovenija
5 ogledov

Šest ministrov proti, potrebnih bi bilo sedem

Krizni sestanek Anže Petkovšek
Seznam komisarjev na katerem je tudi Alenka Bratušek je vlada potrdila na dopisni seji že isti dan, kot ga je prejela. Za je bilo pet ministrov, šest jih je bilo proti, za zavrnitev pa bi jih moralo proti glasovati sedem.

Odhajajoča vlada Alenke Bratušek je že podprla seznam kandidatov za komisarsko ekipo, ki ga je danes predstavil prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Jucker. Glasovali so dopisno. Na seznamu komisarskih kandidatov je tudi Bratuškova.

Proti bi morala biti večina

Za potrditev seznama je glasovalo pet ministrov, proti jih je bilo šest. Dva ministra, Senko Pličanič in Samo Omerzel sta se glasovanja vzdrževala. "Vsak organ neko odločitev sprejme z večino. Ker se proti gradivu, ki ga je pripravilo ministrstvo za zunanje zadeve glede seznama predlaganih komisarjev ni izreklo sedem ministrov, kar bi bila večina, je bil ta seznam sprejet," je pojasnil Boštjan Lajovic iz kabineta predsednice vlade. Če bi slovenska vlada ali katera koli druga vlada države članice EU Junckerjev seznam zavrnila, bi bilo oblikovanje evropske komisije ustavljeno in bi se o seznamu ponovno pogovarjali premieri držav članic na prihodnjem evropskem svetu, je še pojasnil Lajovic.

Židan proti dopisnemu glasovanju

Proti seznamu komisarjev na katerem je tudi Alenka Bratušek je glasoval tudi minister za kmetijstvo v odhodu Dejan Židan, ki je na izrednem zasedanju kmetijskih ministrov EU. Židan meni tudi, da je neprimerno, da je vlada o tej temi glasovala na dopisni seji.

Bratuškova, ki se udeležuje vrha Nata v britanskem Walesu, za komentarje ni dosegljiva. Prav tako ne njen "tekmec" s slovenskega seznama komisarskih kandidatov, zunanji minister Karl Erjavec, ki je odhajajočo predsednico vlade skupaj z obrambnim ministrom Romanom Jakičem spremljal v Newportu.

Razdelitev resorjev prihodnji teden

Po tem, ko bodo vlade držav članic EU seznam potrdile, bo Juncker nato predstavil še porazdelitev resorjev in to, kako namerava organizirati delo v komisiji.

Po razdelitvi resorjev kandidate čakajo zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi, vključno s predsednikom in visoko zunanjepolitično predstavnico, odločal med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Komentarjev 5
  • Kranjica 14:05 06.september 2014.

    Tale članek je škrbina. Kaj je večina? Ali zmaga večina, če zanjo glasuje večina prisotnih na seji, ali pa je večina, če glasuje večina članov vlade? Bo kdo pojasnil? In utemeljil tako alo drugačno večino?

  • h3o 21:02 05.september 2014.

    6:5 je večina

  • Igor Đukanović 20:50 05.september 2014.

    Ob nastanku Združenih Držav je le en glas manjkal, da nemščina (v zahvalo nemškim vojakom) ni bila izglasovana za uradni jezik od Krone odcepljenih kolonij. Pogosto se pomembne odločitve pretehtajo za le en glas. Čeprav je udobneje glasovati neodgovorno, se ...prikaži večse večina ugrizne v jezik in podpre pametno odločitev nasproti popularni.