Slovenija
79 ogledov

Šest največjih spletnih nevarnosti za dopustnike

Slovenija 260.11.2013 racunalnik, internet, google, splet, spletno nakupovanje, Saša Despot
Najhujše nevarnosti za dopustnike so prevarantski oglasi in agencije, javni računalniki, nezaščitena brezžična omrežja ...

Portal Varni na internetu je pripravil seznam šestih največjih spletnih nevarnosti, ki prežijo na dopustnike. 

1. Javni računalniki

Na prvo mesto so postavili javne računalnike v kampih, kavarnah in knjižnicah. "Ravno na javnih računalnikih je največja verjetnost, da so okuženi z virusom, trojancem ali črvom. Uporaba okuženega računalnika pomeni, da ima lahko nekdo dostop do vseh podatkov, ki jih vpisujemo, do vseh spletnih strani, ki jih obiščemo, lahko beleži vsako pritisnjeno tipko in gib miške. Pri uporabi javnih računalnikov močno odsvetujemo, da kamorkoli vpisujete svoje osebne podatke in gesla, se prijavljate v vašo elektronsko pošto, družbena omrežja, dostopate do službenega omrežja ipd. Če bi radi zgolj prebirali novice in spremljali vremensko napoved, pa so tudi javno dostopni računalniki povsem primerna izbira," svetujejo. 

2. Brezžično omrežje

Brezžično omrežje (Wi-Fi) je varnejše, saj uporabljaš svojo napravo, a če omrežje ni dovolj zavarovano, lahko pride do prestrezanja omrežnega prometa, kar pomeni, da lahko neznanec spremlja ves naš omrežni promet. Posebej na portalu opozarjajo na ad-hoc brezžično omrežje, ki ga nekdo ustvari na svojem računalniku, saj se v tem primeru povežete na prenosnik neznanca. "Taka omrežja so po navadi prikazana z malce drugačno ikono. Zato se vedno pozanimajte, katero je pravo omrežje hotela ali cybercafeja. Če lahko izbirate med nešifriranim in šifriranim omrežjem, izberite šifriranega ter vprašajte natakarja ali receptorja za geslo," svetujejo. 

3. Fantomski apartmaji

Odlična cena za krasen apartma na vrhunski lokaciji, oglas je objavljen na ugledni spletni strani, a po plačilu se ponudnik, ki bi moral poslati ključe, ne javi več. O taki prevari smo že pisali, bodite pozorni, kadar je ponudba preveč dobra, kadar komunikacijo in plačilo želi izven platforme, kjer je objavljen oglas. 

4. Lažne agencije

Lažna agencija na internetu ponuja zelo ugodne letalske karte in namestitev za potovanje na Tajsko. Ko plačaš, pa kart in ostalih materialov ni od nikoder. "Če “agencija” uporablja brezplačni elektronski predal, npr. Gmail, je to gotovo znak za previdnost. Še bolj zaskrbljujoče je, če na strani ni nobenih podatkov o ponudniku oz. registriranem podjetju. Vpišite ime agencije v brskalnik in poiščite čim več informacij, mogoče se na različnih forumih oglašajo ogoljufani kupci," svetujejo na portalu Varni na internetu. 

5. Kreditne kartice

Še preden na kateremkoli spletnem mestu vpišete številko kreditne kartice, poiščite znake, ki kažejo na varno povezavo: 
- URL-naslov spletnega mesta se začne s HTTPS, 
- v URL-naslovni vrstici je tudi ikona s ključavnico,
- zeleno obarvana vrstica z varnostnim stanjem pove, da je digitalno potrdilo dodatno preverjeno.

6. Nakup vstopnic

Na uradni spletni strani organizatorja je zapisano katere agencije so pooblaščene za prodajo vstopnic. Če jih kupite prek spletnih oglasnikov, vztrajajte pri plačilu prek posrednika PayPal, ne nakazujte denarja neposredno na bančni račun, opozarjajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.