Slovenija
18 ogledov

Šest od desetih jih izgine v Ljubljani

Tatvine. Avtomobile kradejo že sredi dneva.

Tatvine.V četrtek so mi na parkirišču na Parmovi ulici odtujili osebni avto renault scenic 1,5 dCi, letnik 2008. To se je zgodilo sredi belega dne na mestu, kjer je veliko ljudi – kljub vsej zaščiti, saj avto ni imel ključa, ampak le kodirano kartico za vstop v avto in vžig motorja, ki jo vgrajujejo proizvajalci,” ugotavlja okradeni Robert Romšak, ki avta po vsej verjetnosti ne bo več videl. Policija pravi, da razišče le četrtino vseh avtomobilskih kraj.

Izsledijo četrtino vozil
V Sloveniji na leto izgine okoli 1.500 motornih vozil, od tega več kot 60 odstotkov na območju Ljubljane. Večino avtomobilov ukradejo med 23. in 5. uro. Od leta 1999 do 7. maja letos je na seznamu ukradenih vozil kar 8.168 avtomobilov. V Sloveniji je približno milijon registriranih vozil. Tatovi očitno najbolje unovčijo vozila znamk Volkswagen in Renault, bistveno pa ne zaostajajo vozila znamk Audi, Mercedes, BMW, Opel in drugih.

Tudi vaš avto na ogled
Največ lahko za svoje vozilo storimo sami, opozarjajo na policiji. Tako avtomobilov ne puščajmo na neosvetljenih ulicah in parkirnih prostorih. Uporabljamo urejena parkirišča, garaže in garažne hiše. Ko zapuščamo vozilo, izvlecimo ključ iz kontaktne ključavnice, zavrtimo volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zaprimo vsa okna in zaklenimo vrata vozila. Ne pozabimo na prtljažnik. V vozilu ne puščajmo dokumentov vozila (prometnega dovoljenja, zelene karte, zavarovalne police, servisne knjižice). Alarmna naprava, ključavnica za volan ali menjalnik in druge varnostne naprave se izplačajo le, če jih uporabljate dosledno. Storilec lahko ob morebitnem vlomu v naše stanovanje ali hišo najde tudi kontaktne ključe in nam odpelje še vozilo. Zato kontaktnih ključev tudi doma ne puščajmo na vidnem mestu.

Kaj ukreniti, ko vam ukradejo avto
– O tatvini čim prej obvestite policijske patrulje, da lahko ustrezno ukrepajo, če vozilo opazijo.
− Ob prijavi dajte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.
− O svojem vozilu in predmetih v njem navedite čim več podatkov oziroma značilnosti, po katerih bi vozilo oziroma navedene predmete prepoznali.
− Če ste pri tatvini zalotili storilca, si poskušajte zapomniti smer bega in opis sumljivih oseb (spol, starost, višina, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo). Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte storilca prijeti sami, zlasti če je telesno močnejši ali celo oborožen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.