Slovenija
89 ogledov

Šest tisočakov za nadzor neba

kontrola zračni promet David Jug
Nadzor odslej z brniškega letališča namesto iz središča Ljubljane.

Po več kot 20 letih delovanja v utesnjenih prostorih v središču Ljubljane se kontrolorji letenja selijo v nove prostore. Najbolj kritičen del selitve so opravili sredi prejšnjega tedna, ko so izvedli preklop med lokacijama. “Če bi se na novi opremi pojavile velike težave, so bili v vmesnem času pripravljenosti za prevzem dela kontrolorji v Ljubljani,” je pojasnil Žiga Ogrizek s Kontrole zračnega prometa Sloveniej (KZPS). Danes bodo staro lokacijo odklopili, delo pa opravljali le še z letališča.

 

Živijo od pristojbin

Čeprav je družba v državni lasti, vse prihodke ustvari na trgu, veliko večino v tujini. Letalskim družbam za prelet slovenskega zračnega prostora – v povprečju ga letala preletijo v desetih minutah – zaračunavajo navigacijske storitve. Vsak dan prek Slovenije usmerijo več kot 500 letal, rekord so dosegli lani poleti, ko jih je v enem dnevu Slovenijo prečkalo 1.263.

Plače zavidljivo visoke

Letnih prihodkov imajo za več kot 30 milijonov evrov, dve tretjini denarja porabijo za plače. Na KZPS delajo 104 kontrolorji, vseh zaposlenih je 215. Njihova povprečna bruto plača znaša skoraj šest tisočakov. Znesek je za državno podjetje nenavadno visok, a direktor Franc Željko Županič pojasnjuje, da za plače iz proračuna ne dobijo niti centa. Prav nasprotno, pravi, v državno blagajno z različnimi prispevki vsako leto plačajo deset milijonov evrov.

Komentarjev 1
  • Bizgec 06:59 20.marec 2013.

    Glede na to, da so njihovi prihodki izkljucno iz "cestnin" letal, ki preletijo nas zracni prostor in se posebej glede na to, da je to zelo visoko kvalificiran kader, ki opravlja zelo zahtevno delo z visoko odgovornostjo - osebno ne ...prikaži več vidim nobenega problema, da so za to delo tudi posteno nagrajeni.