Slovenija
5 ogledov

Sestanek krizne ekipe

Minister opozarja, da je reogranizacija zdravstvenega zavarovanja nujna. (Foto: Žurnal24 main
Tema sestanka ministra Dorijana Marušiča s predsednikom vlade in kriznimi ministri bo predlog nadgradnje zdravstvenega sistema. Poenotiti se morajo še o zdravstvenem zavarovanju.

Minister za zdravje Dorijan Marušič je prejšnji teden poudaril, da je treba pri predlogu upoštevati tudi "javnofinančno vzdržnost. To je treba umestiti v obdobje do leta 2020 in se vprašati, kaj se bo zgodilo takrat."

Glede združitve oziroma nezdružitve obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja Marušič opozarja: "Zadeve lahko pustimo take, kot so, lahko tudi na hitro spremenimo par členov, a se nam bo zgodilo podobno, kot se je drugod. Če ne reorganiziramo zdravstvenega sistema, bodo ljudje kmalu po zdravstvene storitve hodili v tujino. Če ne reorganiziramo sistema zdravstvenega zavarovanja, bodo v naše zdravstvo vstopile večje tuje zavarovalnice, ki bodo z lahkoto pojedle naše majhne zavarovalnice."

Ministrstvo čaka vlado
Poudaril je, da so na ministrstvu svoj del opravili: "Pripravili smo vse izračune, določili novo košarico pravic, ki naj bodo krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, zdaj pa čakam, da se vlada odloči za 'primeren trenutek', da to izpelje."

"Meni morda ne bo dano, da bi izpeljal reformo na področju zdravstva. A tistemu oziroma tisti, ki bo prišla za mano, se bo zelo mudilo," je Marušič še dodal na vprašanja novinarjev.

Zavrnil je, da bi nadgradnjo ustavil prihajajoči referendumski trojček, saj po njegovem vlada ne dela z nič manjšim zagonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.