Slovenija
26 ogledov

Sestanek med Pahorjem in AUKN

241208_petkovsek_pahor Žurnal24 main
Vlada bo strategijo upravljanja kapitalskih naložb v DZ poslala še pred poletnimi počitnicami. Komarjeva od uprave NLB pričakuje, da bo s sindikatom za prihodnje leto izpogajala nižji regres.

Na sestanku s premierjem Borutom Pahorjem so predstavniki Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) predstavili osnutek strategije upravljanja kapitalskih naložb. Ta bo služila kot podlaga za upravljanje z naložbami države, v njej pa bodo zapisane tudi naložbe, ki so za državo strateškega pomena.

AUKN bo do konca tedna poslala vladi osnutek strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami države, vlada bi lahko o njej odločala najkasneje do tretjega tedna junija, potem pa ga poslala v DZ, je obljubil Pahor. V DZ bi lahko bila sprejeta septembra. O tem dokumentu se bodo zelo kresala mnenja, ocenjuje Pahor.

Komarjeva je glede regresa v NLB dejala, da bodo po prejemu poročila uprave NLB v zvezi z regresom upravo NLB pozvali, da začne postopke pogajanj s sindikatom, da se prihodnje leto zgodba ne bi ponovila.

Dejala je še, da v NLB vodijo postopek reorganizacije in zmanjševanja zaposlenih. Predvideva, da bodo pogajanja s sindikatom trda.

Na vprašanje, kdaj bo država začela prodajati nestrateške naložbe, je predsednica uprave Dagmar Komar dejala, da bodo te odločitve sprejeli po sprejetju dokumenta v državnem zboru.

Takrat bodo "aktivno začeli z obravnavo načrta. O številkah je še preuranjeno govoriti," je dejala Komarjeva in dodala, da je pomembno predvsem to, da se naložbe prodajo optimalno in v primernem roku.

Otroške bolezni
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države že vse od ustanovitve buri duhove.

Vlada je prejela že več pozivov za zamenjavo upravnega odbora in nadzornega sveta, na kar Pahor odgovarja, da je agencija komaj začela delo in da ima pravico do otroških bolezni. S starostjo morajo te otroške bolezni odpasti, je prejšnji teden dejal Pahor in dodal: "Ne morete imeti rdečk pri 28 letih."

Med odmevnejšimi odločitvami agencije so bile njene zahteve po preklicu razrešitve direktorja Termoelektrarne Šoštanj, razveljavitvi sklepa skupščine Zavarovalnice Triglav o odobrenem kapitalu ter navodilo izbranim podjetjem v lasti države, da sodelujejo pri dokapitalizaciji NKBM.

Na začetku tega tedna se je agencija odzvala tudi na visoka izplačila regresov v družbah v delni, večinski ali 100-odstotni lasti države ter jih pozvala k odgovornemu in gospodarnemu ravnanju, ki je prilagojeno razmeram na trgu in v konkretni družbi.

Komentarjev 1
  • privat 18:46 11.julij 2011.

    nlb je treba nemudoma pomagati saj ta banka pomeni življenja..Ne razumem pa da zopet ni noben kriv za to šarado ,še manj pa da noben ne odgovarja za te posledice...verjetno je v močni stranki..no vseeno bo moral odgovarjati tudi v ...prikaži več korupcijski državi..