Slovenija
40 ogledov

Sestanek z Brezigarjevo bo v petek

Odnosi med Brezigarjevo in Zalarjem so se po spomladanskem sporu glede zakonitos Žurnal24 main
Tako Brezigarjeva kot Zalar sta udeležbo na sestanku s Pahorjem že potrdila. Skupina tožilcev Pahorju zagotavlja, da je v primerih Berglund in Baričevič vse potekalo zakonito.
Pod pismo so se  podpisali vrhovni državni tožilci in tožilke Sonja Javor Pajenk, Savica Pureber, Silvij Šinkovec in Aleš Butala, tri okrožne državne tožilke Blanka Žgajnar, Irena Kuzma in Branka Oven, okrožni državni tožilec Žarko Bejek in višja državna tožilka Dragica Kotnik.

Devet tožilcev v pismu premierju zagotavlja, da je šlo v primerih, v katerih se generalni državni tožilki in vodjem državnih tožilstev očita protiustavno in nezakonito ravnanje, le za izvajanje zakonskih pristojnosti.

Gre za primer odločanja o pregonu Magnusa Berglunda in kontaktiranja generalne državne tožilke Barbare Brezigar s policistom specializiranega oddelka v zadevi Baričevič. Zavračajo očitke, da je šlo v omenjenih primerih za protiustavno in nezakonito ravnanje.

Sestanek v petek

Predsednik vlade Borut Pahor je sestanek z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar sklical za petek. Oba sta udeležbo že potrdila.

Prvak SDS Janez Janša povod za morebitno razrešitev Brezigarjeve vidi v zadevi Baričevič. Meni, da se je policija pod vplivom notranje ministrice Katarine Kresal trudila, da kakšnih resnih izsledkov te preiskave ne bi bilo. S strani tožilstva pa je po njegovem mnenju prišlo do intervencije, da se afera Baričevič razišče do konca.

Skorajšnja razrešitev?
Govorice o razrešitvi generalne državne tožilke so vse glasnejše. V četrtek po seji vlade je namreč premier Borut Pahor izjavil: "Ker sta tako minister Zalar in tudi generalna državna tožilka gospa Brezigar name naslovila pismo, ker je to torej storila generalna državna tožilka po svoji presoji, si bom dovolil, da ju povabim na pogovor k sebi. Minister Zalar je to že sprejel."

Kot je znano, je minister za pravosodje Aleš Zalar nezadovoljen z delom Brezigarjeve zaradi odstopa vodje specializiranega oddelka za preiskovanje kaznivih dejanj Branke Zobec Hrastar. Ta je med razlogi za odstop navedla, da se je Brezigarjeva preveč vmešavala v njeno delo.  

Možna naslednika
Kot najresnejša naslednika Brezigarjeve se omenjata Hinko Jenull in Vlasta Nussdorfer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.