Slovenija
19 ogledov

Sestanek za odpravnine

Šefu Merkurja Blažu Pesjaku je prisilni upravitelj prepovedal izplačilo odpravni Žurnal24 main
Neverjetno. Za odpuščene delavce bi bilo boljše, da bi šla Merkur in Mersteel v stečaj.

Danes ob desetih se bodo odpuščeni delavci Merkurja in Mersteela ter sindikat sestali z direktorjema. Poskusili bodo najti rešitev za izplačilo odpravnin.

Včeraj smo poročali, da sta prisilna upravitelja prepovedala izplačila 119 odpravnin, saj po zakonu to niso prednostne terjatve. To pomeni, da bi v primeru Merkurja dobili le 60 odstotkov odpravnine in še to v petih letih.

Ni prav, da so na slabšem
“To je nesprejemljivo. Če so delavci podpisali sporazum o prenehanju delovnega razmerja pred začetkom prisilne poravnave, zaradi začetka postopka ne smejo biti na slabšem. Delavci bi morali biti zaščitena kategorija,” pojasnjuje pravnik Borut Bratina, a dodaja, da hkrati razume prisilna upravitelja, ki se držita črke zakona.

“Izplačilo odpravnin je bilo predvideno v načrtu finančnega prestrukturiranja, zato bi delavci lahko na sodišču dokazovali, da so bili ob podpisu sporazuma zavedeni,” meni Bratina. A opozarja, da bi razsojanje dolgo trajalo, zato upa, da bodo našli drugo rešitev.

Na ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da se o konkretnih postopkih ne morejo izrekati. Citirali pa so člene zakona, iz katerih je jasno, da bi delavci celotno odpravnino dobili v primeru stečaja podjetja, v prisilni poravnavi pa terjatev ni prednostna. Na vprašanje, ali nameravajo zakon popraviti, včeraj niso uspeli odgovoriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.