Slovenija
81 ogledov

Sestanek zaradi "ostrega spora"

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Premier Pahor je kot vzrok za današnji sestanek s Komarjevo in Radićevo navedel "zelo oster spor" med njima. Strategija upravljanja s kapitalskimi naložbami naj bi bila pripravljena do konca leta 2011.

Premier Borut Pahor je rok za pripravo strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami in prehodno obdobje postavil do konca leta 2011. Za prehodno obdobje bodo nedvoumno določili pristojnosti agencije in vlade glede pridobivanja in razpolaganja s kapitalskimi naložbami.

Do konca letošnjega leta bo opravljen prenos uslužbencev z ministrstev na agencijo. Morebitna odprta vprašanja bodo reševali predsednik vlade in direktorica agencije oz. pooblašečni osebi neposredno. Tako naj bi sproti odpravili vse nejasnosti, "da do podobnih zapletov, kot smo jim bili priča v preteklosti, ne bo prihajalo," poudarja Pahor.

Povod za sestanek je bil "zelo oster spor“ med ministrico Darjo Radić in predsednico uprave agencije Dagmar Komar, "ki je načel avtoriteto agencije". Omenjeni naj bi si "povedali vse, tako da v prihodnje do takšnih izmenjav ne bo več prihajalo“.

Komarjeva je prepričana, da je agencija doslej ravnala skladno z zakonom, konkretnih zadev, ki predstavljajo jedro sporov med Radićevo in njo, pa ni želela komentirati.

Radićeva pisala Pahorju
Radićeva se je v pismu se je odzvala na obtožbe, da želi preprečiti neodvisno delovanje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Radićeva začudenje predsednice uprave agencije Dagmar Komar in predsednice sveta Alje Markovič Čas označuje za prvovrstno sprenevedanje in potvarjanje dejstev ter "načrtno politično kampanjo določenih interesnih skupin" tako proti sebi kot proti celotnemu ministrskemu zboru.

Radićeva, ki je komentirala pismo agencije v zvezi z razreštivijo Uroša Rotnika kot začetniško nerodnost, zanika pritiske na agencijo. Prav tako zavrača navedbe, da je bilo pismo Janeza Kopača HSE poskus diskreditacije agencije.

Radićeva se je s predstavniki agencije sestala trikrat. Obravnavali so aktivnosti za čim bolj tekoč prenos nalog s področja upravljanja kapitalskih naložb na agencijo. Tretjega sestanka se je poleg Komarjeve udeležil tudi Venčeslav Radi, ki je zaposlen na ministrstvu za finance (MF). Na sestanku je Radi pojasnil, da želi prek agencije dobiti dodatne informacije za pripravo zakona o poroštvu za projekt Blok 6.

Takšno ravnanje je nedopustno in zahteva takojšnje ukrepanje Vlade RS v smeri zagotovitve transparentnega, učinkovitega in predvsem neodvisnega delovanja agencije.
ravnanje agencije komentira ministrica Radićeva

Po besdah Radićeve se ji je na tem sestanku začelo "megliti pred očmi". Po njenih besedah MF ne potrebuje nobenega posrednika. "Kar pa je bilo še huje, na tem sestanku sem dobila jasno, čeprav ne neposredno sporočilo, da agencija zaradi neodzivnosti NS HSE in direktorja HSE pri posredovanju zgornjih informacij načrtuje njuno zamenjavo." Radićeva sporočilo sestanka razume kot pritisk ali "celo napoved zmage nama že znane intersne skupine, ki ji je uspelo omrežiti vodilne v agenciji".

"Metoda pošiljanja depeš"
Radićeva kritizira tudi odnos agencije do pristojnih ministrstev. "Namesto da bi se konstruktivno vključili v proces priprav sektorskih politik, vodstvo agencije tudi pri tej nalogi uporablja očitno njim edino znano metodo pošiljanja depeš, s katerimi ukazuje (tokrat kar ministrom), namesto da bi se aktivno vključili v pripravo strategije upravljanja."

Radićeva opozarja, da je izključna naloga agencije učinkovito izvajanje odločitev vlade, ki so zapisane v strategijah in potrjene v državnem zboru. Agencija ni pristojna za odločanje o tem, ali se projekt Blok 6 nadaljuje in ali se bo NLB dokapitalizirala. "Pravnih podlag za učinkovito upravljanje kapitalskih naložb države do sprejema strategije upravljanja in kodeksa upravljanja ni," poudarja Radićeva.

Ne bom več izgubljala besed. Nespoštovanje sklepa Vlade RS, če ne celo kršitev zakona in aroganca brez primere.
ministrica Darja Radić

Kadrovski premiki
Radićeva opozarja Pahorja tudi na kadrovske razporeditve sodelavcev ministrstev na agencijo. Tovrstne razporeditve so predvidene v zakonu in morajo biti dogovorjene med ministrstvom in agencijo. Na predlog ministrstva za gospodarstvo o prerazporeditvi agencija ni imela pripomb. "V torek, 30. 11. 2010, pa sem bila obveščena, da je agencija brez vednosti mene kot pristojne ministrice podpisala pogodbo o prezaposlitvi z zaposlenim, ki ni bil na seznamu in ki tudi ne opravlja naloge s področja upravljanja s kapitalskimi naložbami, medtem ko je bil eden od zaposlenih na razgovoru, pa povabila k podpisu pogodbe o prerazporeditvi po moji vednosti sploh ni dobil," pojasnjuje ministrica.

Na podlagi dosedanjega ravnanja Radićeva ocenjuje, da gre za vrsto nepravilnosti in sumov nezakonitosti. Zahteva takojšnje ukrepanje vlade "v smeri zagotovitve transparentnega, učinkovitega in predvsem neodvisnega delovanja agencije". "Skoraj zagotovo nezakonito in netransparentno delo na samem začetku delovanja ni dobra popotnica," še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.