Slovenija
15 ogledov

Sestanek že poteka

Gordan Jandroković in Samuel Žbogar. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Olli Rehn, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković v Bruslju prav zdaj nadaljujejo pogovore glede pogojev mediacije, ki naj bi rešila vprašanje meje in omogočila nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU.

Končnega dogovora predvidoma tudi danes, na drugem tovrstnem sestanku v zadnjem tednu, še ne bo. Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je sicer v ponedeljek povedal, da od Hrvaške pričakuje prožnejše stališče glede končnega cilja mediacije. Zadnji sestanek trojice v Bruslju prejšnji torek je trajal približno tri ure in po njem komisar Olli Rehn in ministra, slovenski Žbogar ter hrvaški Gordan Jandroković, niso želeli dajati izjav.

Prav končni cilj mediacije naj bi bilo eno od glavnih odprtih vprašanj. Evropska komisija in Slovenija naj bi se zavzemali za to, da bi mediacija prinesla končno rešitev vprašanja meje, Hrvaška pa vztraja pri tem, da naj bi bila le pot do rešitve v okviru mednarodnega prava, pri čemer še vedno jasno omenja sodišče v Haagu.

Prav tako naj bi bilo še vedno odprto vprašanje o tem, ali se bosta državi dogovorili za to, da bo mediacija politično zavezujoča. Ključno vprašanje je tudi, ali bo Hrvaška pristala na kakršenkoli dogovor o evropskem posredovanju pod vodstvom uglednega finskega diplomata Marttija Ahtisaarija pred lokalnimi volitvami, ki naj bi bile maja.

Že v ponedeljek je minister Žbogar nakazal, da dogovora o mediaciji verjetno še ne bo do 27. marca, ko je češko predsedstvo EU napovedalo pogajalsko konferenco s Hrvaško, na kateri naj bi država odprla ali zaprla nova poglavja v pogajanjih z EU.

Sporni hrvaški zemljevidi so povzročili slovensko blokado nadaljnjih pogajanj z EU. © BOBO

 
Diplomatski poziv Hrvaški
Hrvaška se mora sama odločiti, kaj je zanjo pomembneje. Pri tem vam ne moremo pomagati, je Hrvatom dejal ugleden nemški politik Elmar Brok . "Če se vam ne bo uspelo dogovoriti s Slovenijo, pa tudi če imate še tako prav, ne boste mogli nadaljevati pogajanj o pridruževanju Evropski uniji," je po pisanju Jutarnjega lista dejal Brok v pogovoru z novinarji.


"Takšna so pravila vedenja v EU in niti najmanjše možnosti ni, da se odpravi pravica veta. Vsaka članica ima in bo imela pravico do veta na ključne odločitve EU, to pa zadeva tudi proces širitve. To je namreč eden od temeljev, na katerih je osnovana naša skupnost," je novinarje poučil Brok, poslanec s 30-letnimi izkušnjami v Evropskem parlamentu in človek, ki je blizu nemški kanclerki Angeli Merkel.

 
 

Takšna so pravila EU.

Elmar Brok

 
Nemčija je tako kot ostale članice utrujena od težav, ki jih prinaša širjenje Unije. Prišel je čas, da se proces širitve ustavi, saj Unija potrebuje daljše obdobje, najmanj šest ali sedem let, da se vzpostavijo novi mehanizmi delovanja. Šele ko se bodo ta vprašanja rešila, bomo lahko nadaljevali s sprejemanjem novih članic, je opozoril Brok in s tem Hrvatom dal vedeti, da trenutno lovijo zadnji vlak za članstvo.

"Meja ni več"
Jutranji list še piše, da se v Bruslju le malokdo poglablja v podrobno preučevanje mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, še posebej v času težkega gospodarskega položaja. Po besedah neimenovanega nizozemskega diplomata je med članicami Unije, na primer Nizozemsko in Belgijo, polno nerešenih mejnih vprašanj, pa nihče ne izgublja časa z njimi, saj v praksi ne obstajajo.

Diplomat tako eni kot drugi strani priporoča, naj prenehata s postavljanjem maksimalističnih zahtev in populističnim jezikom in naj politiki obeh držav prevzamejo odgovorno nalogo sprejemanja težkih in na prvi pogled nevšečnih potez, ki pa bodo dolgoročno koristne za državljane obeh držav.

Mesić: Presenečeni
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je sinoči za TV Slovenijo dejal, da bi morali mejni spor rešiti na temelju mednarodnega prava pred mednarodno sodno ustanovo. Vse ostalo bi pomenilo le vnovično zamrznitev spora in ne bo prineslo rezultata, je dejal. Dodal je, da je hrvaško stran slovenska blokada presenetila, saj so bili "odnosi med državama vzorni".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.