Slovenija
23 ogledov

Šestletnika pri minus 15 našli reševalci

Žurnal24 main
Šestletnega Bernarda, ki so ga planinci vzeli na zimski pohod na Mrzlico, pri sestopu pogrešili. Otrok najverjetneje odtaval k drugi skupini, na pomoč priskočili gorski reševalci.

"Otroke vedno preštejemo in tako je bilo tudi tokrat. Tudi Bernard se je javil, preden smo odšli nazaj v dolino, dvignil je roko. Po 15 minutah hoje smo se ustavili in spet prešteli. Takrat smo ugotovili, da šestletnika ni," je za zurnal24.si povedal Zoran Štok, predsednik Planinskega društva Polzela.

Prestopil k drugi skupini?
Miklavževega pohoda na Mrzlico se je v soboto udeležilo 45 otrok. Spremljali so jih trije vodniki, mentorji in še devet staršev, pohod so po markirani poti usmerjali tudi gasilci in gorski reševalci. "Lahko rečem, da je šlo za splet okoliščin, saj je šestletnik očitno pri hoji v dolino prestopil k drugi skupini," je še dejal Štok in zavrnil vse obtožbe, da otroka več kot uro ni pogrešal nihče.

"Takoj sem poklical v planinski dom in ni res, da otroka eno uro ni nihče pogrešal. Obvestili smo reševalce in gasilce. Sam sem ga šel iskat, takoj ko smo ugotovili, da ga ni. Ko smo prišli do koče, je bil Bernard že tam," je še povedal Štok, ki bo zaradi dogodka odstopil z mesta  predsednika Planinskega društva Polzela.

Otrok v šoku
"Ob 20.12 me je prek centra za obveščanje poklical gasilec in sporočil, da so v snegu pri planinskem domu našli jokajočega otroka," pa je sobotni večer opisal reševalec gorske reševalne službe Franci Intihar.

Tragičen pohod za 50-letnika
Vračanje z Miklavževega pohoda pa se ni srečno končalo za 50-letnega moškega iz Trbovelj. Policisti so že včeraj pri pregledu umrle osebe ugotovili, da moški ni umrl nasilne smrti.

"Bernarda so gasilci odpeljali v dom in mu dali čaj. Bil je pretresen, nič ni govoril. Ko se je malo ogrel, nam je povedal, kako je ime mamici in kje je doma. Težko sodim, kaj se je natančno dogajalo, a v takšnih pogojih, ko na pohod v mraz, temo in meter visok sneg odpelješ otroke, bi priporočal, da jih najmanj privežejo. Bila je tema in verjamem, da se še med seboj v skupini niso dobro  videli, otrok bi lahko tudi odtaval," je še dejal Intihar.

Zaspal na rokah reševalca

Medtem ko se je Štok vračal v planinski dom po šestletnika, ga je gorski reševalec Sašo Borišek, ki je v soboto dežural skupaj z Intiharjem, s spremljevalci že nesel v dolino.

"Med hojo mu je zaspal na rokah," je še dejal Intihar in dodal, da je "preštevanje otrok večen problem vseh izletov, sploh v množici, kakršna je bila na Mrzlici".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.