Slovenija
11469 ogledov

"Sestra bi rada garažo in me zanjo izplačala. Ima to pravico?"

garaža, podeželje Shutterstock
Nekateri dediči imajo pravice, ki izhajajo iz naslova posebnega statusa, ki so ga imeli do zapustnika.

Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

S sestro sva s strani očeta podedovali vsaka polovico stanovanja. Sama sem živela v svojem stanovanju (pravzaprav v stanovanju, ki ga imava skupaj z možem), sestra pa je živela z mamo v hiši. Na osnovi dedovanja sem pridobila tudi delež na garaži, kjer ima sestra parkirano svoje vozilo. Sestra je predlagala, da bi garaža pripadla njej in da bi me zanjo izplačala. Zanima me, ali ima to pravico? Hvala. 

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Določeni dediči imajo nekatere pravice, ki jim gredo iz naslova posebnega statusa, ki so ga imeli do zapustnika. Gre za dediče, ki so bodisi živeli bodisi pridobivali skupaj z zapustnikom. 

Navezna okoliščina je torej bodisi skupno življenje bodisi skupno pridobivanje, ne glede na skupno življenje. V ta zadnji primer so denimo vključeni dediči, ki so imeli z zapustnikom skupno podjetje. 

Če eden izmed takih dedičev to predlaga, lahko sodišče odloči, da se mu pustijo določene nepremičnine (denimo garaža, lopa, drugi deli hiše) ali pa premičnine (denimo vozilo, kolo, vrtnarska oprema, umetnine ipd.), a le pod pogojem, če sodišče presodi, da to terja njegova upravičena potreba (parkiranje vozila v garaži, nadaljnje opravljanje vrtnarskih del, ukvarjanja z umetnostjo ipd.), on pa jim vrednost teh stvari izplača v denarju v roku, ki ga določi sodišče glede na okoliščine.      

Pomembno je poudariti, da imajo dediči za tako določen znesek zakonito zastavno pravico na delih zapuščine, dodeljenih dediču, ki dolguje plačilo. Če jim ta ne plača v določenem roku, imajo pravico zahtevati bodisi plačilo svoje terjatve bodisi izročitev stvari, ki bi jim sicer šla kot njihov dedni delež.

Moj odgovor na vaše vprašanje je torej, da ima sestra pravico predlagati, da garaža pripade njej, sodišče pa bo verjetno ugodilo njenemu zahtevku, saj garažo potrebuje zaradi vozila, ki ga ime v njej parkiranega. 

Bodite pa pozorni na možnost, da imate na garaži zakonito zastavno pravico. Če bi denimo sodišče odločilo, da vam mora sestra plačati terjatev v roku 30 dni, pa tega ne bi storila, lahko zahtevate, da vam izroči delež na omenjeni garaži.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • kapibara1 15:37 24.marec 2024.

    Kaj ti bo garaža ? Nisi tam- Vzemi polovico in ne vekaj..

  • Avatar NickMason
    NickMason 11:27 24.marec 2024.

    Vse se da če se zmeniš in si bil oz. si človek kot se šika,ko umre starš se pokaže kako se imajo otroci radi ,prevečkrat videno in premleto in to je žalostno.