Slovenija
23 ogledov

Sestre bodo stavkale

V UKC Ljubljana so se za omejitev obiskov odločili zaradi omilitve neprimerne te Žurnal24 main
UKC Ljubljana. Okoli 160 medicinskih sester bo naslednji četrtek stavkalo, ker so jim izplačali nižje plače.

Ljubljana. Simon Vrhunec, generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, upa, da bodo spor z medicinskimi sestrami razrešili še pred napovedano stavko. Dodaja, da vodstvo UKC ni pravi naslov za rešitev te težave, ker bolnišnica ne sklepa kolektivnih pogodb, temveč so jih sindikati sklenili z ministrstvom za zdravje (MZ).

Po besedah predsednice sindikata medicinskih sester Vesne Rugelj bodo stavkale zato, ker je vodstvo UKC srednjim medicinskim sestram v intenzivnih terapijah III zadnji mesec izplačalo nižje plače, kot to predvidevajo njihove pogodbe o zaposlitvi. Dodaja, da jim je vodstvo pred kratkim dalo v podpis nove, zanje slabše pogodbe, ki jih sestre niso podpisale, plače pa so izplačali prav na podlagi teh pogodb.

Vrhunec odgovarja, da jim je MZ po lanskem upravnem nadzoru naložilo, naj vse sodelavce razporedijo na nižje plačana delovna mesta. Temu so poskušali kljubovati z upravnim sporom, a po enem letu, ko niso prejeli drugega odgovora, so morali odvzeti del plače za napredovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.