Slovenija
22 ogledov

Sestre bodo znova stavkale

V ljubljanskem UKC ne spoštujejo predpisov za preprečevanje širjenja prašičje gr Žurnal24 main
Različno razumevanje aneksa. Srednje medicinske sestre, ki delajo v enotah intenzivne terapije 3 v UKC Ljubljana, napovedujejo stavko. V UKC pravijo, da si želijo, da bi jih lahko bolje nagradili, "vendar mimo zakonitosti ne morejo".

Vodstvo UKC Ljubljana jim je namreč ponudilo pogodbe o zaposlitvi z bistveno nižjo plačo. Aneks, ki so ga sklenili po lanski stavki medicinskih sester, omogoči sklepanje kombiniranih pogodb za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester. Vodstvo UKC in sindikat Pergam pa si aneks tolmačita različno: vodstvo UKC je namreč prepričano, da se spremenijo pogodbe tudi tistim medicinskim sestram, ki so že imele urejen status, zato so jim ponudili nove pogodbe.

S tem pa se približno 150 medicinskih sester ne strinja in napoveduje novo stavko, če ne bodo dosegli dogovora z vodstvom UKC Ljubljana. Stavka se bo začela v ponedeljek na delovnih mestih in bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Ni razlogov

Vodstvo UKC Ljubljana pa meni, da vzroka za stavko ni. "Vodstvo UKC Ljubljana visoko ceni predano in kakovostno delo srednjih in diplomiranih medicinskih sester v enotah intenzivne terapije III. Želimo si, da bi naše sodelavke lahko bolje nagradili, a žal pri tem ne moremo mimo zakonitosti," pravi Simon Vrhunec, generalni direktor UKC Ljubljana.


Poudarjajo, da izvajajo postopno reorganizacijo. "Delo želimo organizirati tako, da bo poskrbljeno za ustrezno umestitev vseh srednjih medicinskih sester. Tistim srednjim medicinskim sestram, ki ne izpolnjujejo pogojev tudi za opravljanje del diplomiranih – če, denimo, v intenzivni enoti delajo manj kot deset let –, bomo ponudili novo pogodbo o zaposlitvi za delovno mesto srednjih medicinskih sester, bodisi v tej bodisi v drugi delovni enoti UKC," so še sporočili iz UKC.

V enotah intenzivnih terapij je 132 sester, 53 od teh jih je podpisalo nove pogodbe.

Komentarjev 1