Slovenija
531 ogledov

Sestre, ki prehodijo pol Ljubljane s parkirišča do službe, jezi zdravnikovo parkirišče

Parkirišče pred Onkološkim inštitutom
1/5
Žurnal24 main
Na parkirišču, kjer se praviloma smejo puščati le službena vozila ljubljanskega kliničnega centra in izjemoma obiskovalci uprave kliničnega centra, se najde tudi vozilo znanega onkologa, se jezijo zaposlene na Onkološkem inšitutu.

Ob nedavnih napovedih vlade Mira Cerarja oziroma ministrstva za javno upravo, da bi bilo potrebno uvesti dodatne varčevalne ukrepe v javnem sektorju, so se temu ostro uprli tudi zaposleni v zdravstvu, medicinsko osebje. Delu plače se denimo medicinske sestre in tehniki niso pripravljeni ponovno odreči, poudarjajo, ker da že s trenutnimi dohodki komaj preživijo mesec. Svoja nasprotovanja morebitnim novim zniževanjem plač pa so podkrepili tudi z domnevno vse slabšimi delovnimi pogoji.

Medicinske sestre in tehniki zaposleni v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) ter ostalih zdravstvenih zavodih v bližini, ki se v službo vsak dan pripeljejo iz oddaljenih delov države denimo opozarjajo, da si ob trenutnih plačah ne morejo privoščiti niti najema parkirišča. "Parkiranje v parkirni hiši v bližini UKC je zame čisto predrago. Drugih parkirišč pa praktično ni na razpolago, ko se jaz pripeljem na delo," opozarja medicinska sestra z UKC, ki se v Ljubljano vsak dan pripelje iz skrajnega severa Gorenjske.

Tako ona kot številni njeni sodelavci so vse pogosteje začeli na delo prihajati tudi uro in pol ali celo dve uri preden začnejo  delati, da poiščejo parkirišče v bližnji ali daljni okolici, se nato sprehodijo do UKC in na ta način nekaj privarčujejo. "Če se vsaj trikrat na teden odrečem še malici, na koncu tedna privarčujem zagotovo 60 evrov, kar pa meni pomeni ogromno. S tem si zagotovo lahko plačam vsaj eno položnico za življenjske stroške," dodaja.

Kje pa parkirajo zdravniki?

Približno enak prihranek si ob koncu tedna izračuna njena kolegica, medicinska sestra zaposlena na Onkološkem inštitutu (OI), če se med tednom odreče parkiranju v parkirnih hišah in malici. Od doma običajno odhaja nekaj minut čez peto uro zjutraj, da si v Ljubljani še pravočasno poišče neplačljivo prosto parkirno mesto in potem pripešači do OI.

Poudarja, da ji to sicer niti v breme, a jo hkrati jezi, da "pa se po drugi strani brezplačno parkirno mesto za določene zdravnike neposredno pred OI vedno najde."

Brecelj pa pred upravo...

Pri tem naša sogovornica omeni oziroma izpostavi onkologa Erika Breclja, ki da običajno ne parkira "niti tam, kjer parkirajo ostali zdravniki OI, torej na parkirnih mestih ob OI oziroma v kleti OI, ki so namenjena oziroma dodeljena med drugim tudi določenim zdravnikom in vodstvu." Njegovo vozilo, pravi, "opažamo parkirano točno pred upravno stavbo UKC, nasproti OI, kjer sicer napis na opozorilni tabli jasno opominja, da sme na teh mestih parkirati le uprava UKC. Jaz, pa tudi nenazadnje bolniki, ki prihajajo na preglede, se po možnosti še težko premikajo, a kljub temu na teh mestih niti pod slučajno ne smejo parkirati, to lahko razumemo kot privilegij posameznika."

Da so glede parkiranja na tistem delu sicer dejansko zapovedana in bi morala veljati določena pravila, priznavajo tudi na UKC. 

"Pred upravno stavbo UKC na Zaloški cesti 2 parkirajo službena vozila zavoda in poslovni partnerji na obisku pri vodstvu UKC."

Brecelj priznava, da občasno tam res pušča svoje vozilo. "Tam parkiram do nekje največ dvakrat na teden in predvsem tedaj, ko sem na OI v popoldanskih urah. Zdaj trenutno na primer čakam na neko operacijo in v takih primerih puščam tu vozilo."

Nikakor pa ni res, zagotavlja, da bi imel prednost, določene privilegije pred ostalimi zaposlenimi oziroma da bi imel kot zdravnik tam ves čas na razpolago parkirno mesto, medtem, ko si ga mora ostalo medicinsko osebje iskati in celo plačevati drugje. "Tudi ni mogoče kar tako posplošeno reči, da ima več zdravnikov kot medicinskih sester zagotovljena parkirna mesta. Veliko medicinskih sester ima na voljo parkirna mesta," dodaja Brecelj.

Potrebe velike, parkirišč premalo

Da dejansko res ni tako enostavno najti parkirnega mesta v bližini službe, če si zaposlen na OI, se očitno zavedajo tudi OI. "Potrebe po parkirnih mestih v bližini OI so seveda velike, saj pri skoraj tisoč zaposlenih OI lahko ponudi možnost parkiranja zgolj desetini svojim sodelavcem ter ob trenutni prometni ureditvi omogoči nemoten dovoz vsem reševalnim vozilom. Obiskovalci, reševalci ter vsi preostali zaposleni na OI, ki nimajo zagotovljenega parkirnega mesta, lahko svoje vozilo parkirajo v bližnji parkirni hiši ali pa na javnih parkiriščih, ki so urejena v okolici OI in UKC Ljubljana," svetujejo na OI.

OI sicer svojim zaposlenim nudi 94 urejenih parkirnih mest. "Pri čemer se jih 30 nahaja v kletnih prostorih stavbe H, preostalih 64 pa ob stavbah B, C, D in H.  Parkirna mesta so razdeljena v dve skupini; v prvo sodijo mesta, ki so dodeljena organizacijskim enotam za zaposlene s posebnimi pooblastili, v drugi skupini so pa parkirna mesta, ki so dodeljena posameznim organizacijskim enotam glede na število zaposlenih v teh enotah. Parkiranje na označenih parkirnih mestih OI je za zaposlene na OI brezplačno," dodajajo na OI. Iz podatkov o razdelitvi parkirnih mest izhaja, da naj bi od tega 22 parkirnih mest uporabljale medicinske sestre, tehniki in ostalo osebje, ki je zadolženo za nego bolnikov na OI.

A medicinske sestre odgovarjajo, da tudi teh mest v kleti OI ni dovolj za vse od njih, ki so se v službo primorane voziti z avtomobilom, zlasti zaradi velike oddaljenosti od njihovega doma, posledično tudi slabših ali omejenih možnosti prevoza na delo in za povrh vsega še neurejenega oziroma delovnega urnika, ki se nenehno spreminja.

Mučno tudi za bolnike in njihove svojce

Več urejenih brezplačnih parkirišč pred in v okolici OI pa bi si želeli tudi bolniki, ki prihajajo tja na zdravljenje in tisti, ki jih na preglede spremljajo. Ti že dlje opozarjajo, da lahko tam vožnja hitro postane najmanj mučna. Kljub spremembam režima vožnje v okolici ljubljanskega Onkološkega inštituta (OI) pred dobrima dvema mesecema, ki naj bi zlasti bolnikom, njihovim svojcem, spremljevalcem in ostalim obiskovalcem olajšal dostopanje do bolnišnice, slednji opozarjajo, "da je v dopoldanskih urah praktično še vedno nemogoče dostojno pripeljati bolnika do vhoda bolnišnice."

Gorenjec, ki je pred dnevi na nujni zdravniški pregled na ljubljanski Onkološki inštitut (OI) pripeljal hudo bolnega očeta, je ob prihodu pred OI presenečeno ugotovil, da "ob vseh parkirnih mestih, ki so pred stavbo OI oziroma v neposredni bližini, ni predvidenega niti enega, kjer bi človek lahko pustil vozila vsaj toliko, da bolnika, ki ga je pripeljal na pregled na OI, pospremi v stavbo bolnišnice in ga preda zdravniškemu osebju."

KC Ljubljana | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Svoje vozilo je zato, nadaljuje, pustil sredi dovoza pred glavnim vhodom v OI, pospremil očeta, medtem pa si že nakopal jezo in besnenje voznikov, ki so pripeljali za njim in so morali počakati nekaj trenutkov, da je vozilo umaknil.

Parkiranje ni dovoljeno!

 Na OI so prepričani, da so z zadnjo spremembo režima olajšali predvsem pot bolnikom do pomoči, ki jo potrebujejo. "Vsi reševalci kot tudi svojci bolnikov, ki se do OI pripeljejo z osebnim avtomobilom, imajo možnost dovoza do OI iz Zaloške ceste skozi zapornico, ki je pod nadzorom zunanjega izvajalca oziroma varnostne službe, ki tudi preverja dovolilnice za parkiranje pri zaposlenih. Varnostna služba tako lahko dovoli dovoz obiskovalcem z avtomobili do prostorov OI, vendar le za toliko časa kolikor je potrebno, da se bolnike odpelje do vhoda stavbe D, E, H ali C in se jih preda v ambulanto oziroma prostovoljcem. Parkiranje in daljše ustavljanje na dovozni poti ob parku ni dovoljeno," pojasnjujejo na OI.

Komentarjev 5
  • jgm 05:20 07.december 2014.

    Velika napaka je bila, da so bolnišnice stisnili v center ljubljane, kjer je res obupno tesno. Kompleks bolnišnic bi morali zgraditi nekje na obrobju, kjer bi bilo prostora dovolj za vse. Zaposlene in za bolnike.

  • lazer999 03:57 07.december 2014.

    Kwa se ma taka oseba sploh za oglašat!? Te ovce itak nč ne delajo pol pa še pred službo parking

  • Avatar Zala
    Zala 00:58 07.december 2014.

    A, se je zopet začela gonja za dr.Brecljem? Če ste navedli njegovo ime in fotografijo njegovega avtomobila, prosim še ime in priimek sestre, ki jo to moti. Zakaj pa ne, če je res kar govori, se lahko predstavi slovenski javnosti.