Slovenija
19 ogledov

Sestre stavkajo že 15. dan

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Pogajanja. Stavkovni odbor čakal na nadaljevanje pogajanj, vodstvo zdravstvenega doma pa čaka na dodatne razlage in mnenja.

 

Sestre v javnih zobozdravstvenih ambulantah Zdravstvenega doma (ZD) Celje še vedno nadaljujejo 7. decembra začeto stavko. V tem času sprejemajo le paciente s hudimi bolečinami in tiste, za katere zobozdravnik oceni, da bi se jim zdravstveno stanje, če poseg ne bi bil opravljen, lahko poslabšalo.

Za danes so bila sicer napovedana nova pogajanja med stavkovnim odborom in vodstvom Zdravstvenega doma, a do njih ni prišlo. Kot je znano, želijo zobozdravstvene sestre, ki so trenutno uvrščene v 19. plačni razred, prerazporeditev v 22. plačni razred, ki je skladen z nazivom zobozdravstvenih asistentk, vodstvo ZD pa se s tem ne strinja, češ da je ta naziv namenjen zgolj tistim, ki opravljajo zahtevnejše, tudi operativne posege v zobozdravstvenih ordinacijah.

Direktor ZD Celje Stanislav Kajba tudi meni, da bi se, če bi jim ugodili, porušil vrednostni sistem, saj mnoge srednje medicinske sestre v drugih, splošnih ordinacijah opravljajo še zahtevnejša dela od sester v zobozdravstvenih ambulantah.

Čas je dragocen
"To razumemo tako, da se bomo o terminu nadaljevanja pogajanj uskladili, ko bodo v vodstvu ZD za to pokazali interes. Prav tako ugotavljamo, da na našo stavkovno zahtevo za izplačilo odprave tretje četrtine plačanih nesorazmerij, o kateri so sicer že tekla uvodna pogajanja 17. decembra, nismo dobili nobenega resnega proti predloga. Izhodišča, ki so nam jih predložili namreč ne držijo, saj je aneks številka 4 h kolektivni pogodbi (KP) za javni sektor stopil v veljavo po zapadlosti izplačila tretje četrtine. Prav tako ne drži navedba v obvestilu delavcem, da se bo aneks uporabljal od 1. oktobra dalje. Iz obvestila o sklepih sveta zavoda prav tako ni razbrati, da bi svet zavoda razpravljal o tem vprašanju in sprejel določena stališča. Zahteva stavkovnega odbora po izplačilu odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij je legitimna, saj izhaja iz kršitve KP za javni sektor. To potrjuje tudi dejstvo, da je ustanovitelj zavoda, Mestna občina Celje, odpravo nesorazmerij obračunala in izplačala svojim javnim uslužbencem. Stavkovni odbor ne prevzema odgovornosti zaradi prekinitev pogajanj, saj je čas za uporabnike storitev izrednega pomena," pojasnjuje Zvonko Vukadinovič, predsednik stavkovnega odbora.

Čakajo na razlage
Kot pojasnjujejo v vodstvu ZD Celje, pogajanj do nadaljnjega ne bo. "Pogajanja bomo nadaljevali po pridobitvi vseh razlag in mnenj, in sicer s strani Odbora za razlago KP za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, Odbora za razlago KP za zaposlene v zdravstveni negi, Odbora za razlago KP za javni sektor, Računskega sodišča, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter Inšpektorata RS za delo," pojasnjujejo v ZD Celje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.