Slovenija
31 ogledov

Sestrici in bratec po tragediji ostali sami

tek never give up T. B.
Če vam zaupamo, da lahko s tako preprosto stvarjo, kot je tek, pomagate sestricama in bratcu, ki so ostali brez staršev, očku, ki je zaradi smrti žene ostal sam z dojenčkom, mamici s hčerkama, ki ju je spolno zlorabljal oče, bi se udeležili teka? Humanitarno društvo Vztrajaj pripravlja novo akcijo 10 krogov za 10 nasmehov.

Junija bodo slovenske stadione znova napolnili srčni tekači, ki bodo z društvom Vztrajaj - Never give up tekli za en sam cilj; 10 družinam na obraze znova vrniti nasmeh.

Teka se lahko udeleži vsakdo, ni važno, ali tečete, hodite ali le navijate, ni važno, ali pretečete pol kroga, en krog, dva … ni važno, ali ste po duši športnik ali le nekdo, ki želi pomagati.

Startnina in prostovoljni prispevki, bodo šli neposredno desetim družinam, ki so na robu, nekatere pa že čez rob preživetja.

10 krutih usod

Ljubljana
Mamica samohranilka je nezaposlena, skrbeti pa mora za dve deklici, stari 15 in 7 let. Živijo v majhni sobici in se skrivajo pred krutim očetom. Ta je vse tri trpinčil, ustrahoval in spolno zlorabljal.

Celje
32-letnik je pred nekaj meseci izgubil ženo in ostal sam z otrokom. Žena je bila bolna že med nosečnostjo, a se je kljub temu borila in rodila otroka. Na žalost je bila kljub borbi preslabotna, zato je njen mož skrbel za dojenčka in zanjo, v službo ni mogel hoditi, prejemal je le dodatek za nego. Pred nekaj meseci je žena umrla, otrok pa je star šele dve leti. Vsi prihranki so pošli za ženino zdravljenje in preživljanje družine.

Novo mesto
29-letna mamica se je s 6-letno hčerko zatekla v varno hišo zaradi nasilnega moža. Ta je bil nasilen tudi do deklice. Ker za hčerko ni dobila mesta v vrtcu, se ni mogla zaposliti in zato prejema le minimalno socialno pomoč.

Zasavje/Hrastnik
Brezposelna starša skrbita za dve hčerki. Ena obiskuje osnovno šolo, druga srednjo. Zaposlitve ne dobita, oče ima še hude težave z zdravjem, saj je zaradi večletnega dela z laki pljučni bolnik. Nekaj denarja zasluži s pomočjo starejšim sosedom, a ne dovolj za spodobno preživetje.

Nova Gorica
Družina s štirimi mladoletnimi otroki je februarja izgubila očeta. Dva otroka imata posebne potrebe, druga dva imata diabetes. Družina po smrti očeta nima niti za osnovne življenjske potrebščine.

Slovenj Gradec
Sestrici in bratec so ostali brez mamice. Pred leti so izgubili tudi očeta. Očim je deklici nadlegoval, zato pri njem ne morajo biti. Skrb je prevzel Center za socialno delo, ki otrokom nudi tudi psihosocialno pomoč, sestrici in bratec pa bi potrebovali nekaj osnovnih stvari za vsaj malce lepše življenje.

Koper
Oče je med ločitvijo dobil skrbništvo za oba sinova. Starejši, sedemletnik, je zbolel, zato se je oče zadolžil, da mu je lahko omogočil nego, ki mu je rešila življenje. Ker je bil zaradi sinove bolezni pogosto odsoten z dela, je dobil odpoved, banka mu je blokirala transakcijski račun. Edini vir družine je socialna pomoč.

Ptuj
52-letna mati, ki ima težjo okvaro hrbtenice in kožnega raka in je brez službe, skrbi za 17-letno hčerko. Ta ima okvaro mehurja in psihične težave. Oče zanjo ne skrbi, saj je ni nikoli priznal. Včasih z materjo tudi stradata.

Maribor
Družina z 12-letno deklico in 11-letnim dečkom živi na robu preživetja. Oče je bil zaposlen v gradbeništvu, a je kot mnogi izgubil delo. Mamica je čistilka s polovičnim delovnim časom. Grozi jim, da bodo ostali na cesti, saj ne morejo plačati osnovnih življenjskih stroškov.

Kranj
Mati s štirimi otroki živi v varni hiši, oče je zaprt zaradi nasilja nad družino. Mama je brez službe, priložnostno dela pri kmetih. Dva otroka sta srednješolca, dva pa imata posebne potrebe. Otroci so dobesedno lačni.

Komentarjev 2
  • dd 16:37 16.maj 2012.

    Naj vzamejo Strojanovim in dajo res pomoči potrebnim. Tudi hišo, ki jo Strojanovi resnično sploh ne potrebujejo.

  • KOJAK 15:05 16.maj 2012.

    In potem država plačuje elektriko (več kot 1.000 € mesečno) družini Strojan, ki šteje 66 ljudi. ONLY IN SLOVENIA