Slovenija
23 ogledov

"Sevčnikar ravnal nezakonito"

Sevčnikarju grozi izredna odpoved. (Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Dušan Semolič uvedbo postopka izredne odpovedi zoper Branka Sevčnikarja označuje za neposreden napad na delovanje sindikata, v TEŠ pa vse očitke zavračajo in vztrajajo, da je bila stavka nezakonita.

Direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Simon Tot je zoper sindikalista Branka Sevčnikarja uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič Totovo ravnanje označuje kot "neposreden napad na delovanje sindikata, svobodo sindikalnega združevanja in borbo za ekonomske in socialne pravice delavcev". Meni, da gre za napad na celotno sindikalno gibanje v Sloveniji, poskus zastraševanja delavcev in odraz kulture novega vodstva Teša.

"Uvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zoper predsednika sindikata Teša, ki je hkrati tudi podpredsednik Sindikata delavcev energetike Slovenije, v ZSSS najostreje obsojamo in pričakujemo od pristojnih organov, da bodo postopek nemudoma ustavili ter začeli priznavati sindikatu njegove legitimne pravice, ne pa da zakonske določbe zlorabljajo za uveljavljanje lastnih osebnih interesov in zamer," je še sporočil Semolič.

"Posledice ne morejo biti presenečenje"
V Tešu zavračajo Semoličeve očitke in vztrajajo, da je bila stavka nezakonita. Kot pojasnjujejo, zakon o stavki določa, da mora stavkovni odbor napovedati stavko najpozneje 5 dni pred dnevom, določenim za njen začetek, "kar se v konkretnem primeru ni zgodilo, saj se je stavka, katere namen je bil preklic odločitve o zamenjavi vodstva, začela takoj po tem, ko je bil imenovan novi direktor".

Ker Zakon o stavki določa, da stavkovni odbor in stavkajoči drugim delavcem ne smejo preprečevati, da bi delali, je preprečevanje vstopa v družbo Totu kršitev omenjenega zakona. Sevčnikarjevo dejanje ima po njihovem mnenju tudi znake kaznivega dejanja samovoljnosti, ki se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Kot samovoljnost si v Tešu razlagajo njegovo odločanje o tem, kdo bo vstopil v družbo, kdo bo v njej delal in kdo ne. "Da je bilo ravnanje Sevčnikarja nezakonito, pa izhaja tudi iz izdane začasne odredbe Okrajnega sodišča v Velenju, ki je odločilo, da morajo Simonu Totu omogočiti vstop v družbo," pojasnjujejo.

Iz vsega zapisanega izhaja, da je "sklicevanje na ustavo in mednarodne pogodbe absurdno in zavajajoče". Izjavo sindikalista Semoliča so označili kot "zavajajočo in povsem nekredibilno". Prepričani so, da bi Semolič "po vseh letih sindikalnega udejstvovanja moral poznati vsaj določila Zakona o stavki in bi mu moralo biti jasno (in mu najbrž tudi je), da je bila ta stavka nezakonita, in da zato morebitne posledice ne morejo biti presenečenje".

V Tešu pojasnjujejo, da je bil postopek uveden povsem zakonito in da ne gre za nikakršno šikaniranje, "temveč varstvo zakonitih postopkov in zagotavljanje spoštovanja sprejetih pogodbenih in zakonskih obveznosti".

Sevčnikar šokiran
Sevčnikar je nad postopki šokiran. Po njegovih informacijah mu bodo izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi vročili že v ponedeljek, zato napoveduje pritožbo. Vabilo na ponedeljkov pogovor mu je brez dodatnega pojasnila vročil Tot. "Kot razlog za odpoved zaposlitve navajajo moje sindikalno delovanje od 11. novembra letos naprej in nelegitimnost stavke, kar je iz trte zvito. Želijo me odstraniti iz vsega dogajanja, ker sem jim zadnja ovira, da bi strateški partnerji iz Rusije vstopili v projekt Teš 6," pravi Sevčnikar.

Sevčnikar zatrjuje, da ima sindikat pisne dokaze o dogovarjanju med slovensko gospodarsko delegacijo na čelu z ministrico Darjo Radić in ruskimi investitorji. Stališče Sindikata delavcev energetike Slovenije je po njegovih besedah zelo jasno, kar pomeni, da ne bodo dovolili vstopa strateških tujih partnerjev v slovensko elektrogospodarstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.