Slovenija
111 ogledov

Sevčnikarju grozi izredna odpoved

Sevčnikar (desno) je napovedal, da se bo branil. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Grožnja. Medak govori o zaustavitvi projekta bloka 6. Koliko bi to stalo, pa ne ve.

Vodji upora proti novemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Branku Sevčnikarju grozi odpoved. “Niso mi je še dali, v ponedeljek imam zagovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja,” je informacijo potrdil Sevčnikar. Če zagovor ne bo uspešen, je lahko že v torek brez službe, saj izredna odpoved nima odpovednega roka.

Nikoli si ne bi mislil, da bodo posegli tudi po tem sredstvu. Ne vem, kaj želijo doseči, seveda se bom branil,” je dejal Sevčnikar in dodal, da so razlog dogodki ob zamenjavi Uroša Rotnika, ko je sindikat novemu direktorju preprečil vstop v podjetje in napovedal stavko. Direktor Teša Simon Tot razlogov ni želel komentirati, saj je zadevo prepustil pravnikom.

Andrej Zorko z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je pojasnil, da predsednik sindikata po zakonu uživa imuniteto zaradi opravljanja sindikalnega dela, Emina Hostnik, pravnica iz sindikata Konfederacija 90, pa je povedala, da pri njih zadnja štiri leta niso imeli nobenega primera izredne odpovedi sindikalnemu zaupniku.

Razlogi za izredno odpoved

Zakon o delovnih razmerjih. V 111. členu navaja možne razloge, med drugim: če ima kršitev delavca vse znake kaznivega dejanja; če delavec naklepoma ali iz hude malomarnosti huje krši obveznosti iz delovnega razmerja; če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, a o razlogih ne obvesti delodajalca.

Zakon o delovnih razmerjih. V 111. členu navaja možne razloge, med drugim: če ima kršitev delavca vse znake kaznivega dejanja; če delavec naklepoma ali iz hude malomarnosti huje krši obveznosti iz delovnega razmerja; če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, a o razlogih ne obvesti delodajalca.

Neuradno je slišati, da bi zadeva lahko bila na trhlih temeljih, saj so odločitve sprejemali organi sindikata in svet delavcev, ne Sevčnikar sam. Sodna praksa pa naj bi ob izrednih odpovedih zahtevala, naj se dokaže nastanek škode.

Blok 6 v "totalno revizijo"
Predsednik nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Jadranko Medak pa je včeraj napovedal, da bodo gradnjo bloka 6 ustavili, če bo nova študija, ki jo bodo naročili, pokazala, da zaloge premoga v Velenju niso primerne. “Skoraj gotovo bo treba domačemu premogu dodajati uvožen indonezijski premog, kar bo dodaten strošek,” je opozoril Medak.

Ali bi ob morebitni zaustavitvi projekta ostali brez 250 milijonov evrov, ki so že bili plačani, in ali bi bilo treba celo plačati 800 milijonov evrov, za kolikor so že podpisane pogodbe, Medak ni vedel povedati. “O tem bomo razpravljali, če se bo to zgodilo,” je dejal. V dveh mesecih pa bo treba izvesti “revizijo vseh vidikov projekta”.

Medak poleg tega meni, da je Rotnik s podpisom pogodbe z Alstomom oškodoval Teš, ali bo sledila tožba, pa še ne ve, saj ni pravnik.

50 milijonov gor ali dol
Generalni direktor HSE Matjaž Janežič pa je pojasnil, da je bila v investicijskem programu predvidena podražitev opreme zaradi rasti cen surovin največ 42 milijonov evrov, danes pa znaša že 96 milijonov, kar je 54 milijonov več. “To so letni prihodki resnih podjetij,” je ponazoril.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.