Slovenija
27750 ogledov

Severovzhod države zajele nevihte, padala debela toča

radarska slika zajem zaslona
Na severovzhodu so nastale močnejše nevihte, ki so se organizirale v nevihtno linijo. Najhuje je bilo v Brežicah in Krškem, ki ju je zajelo močno neurje z vetrolomom.

Neurje se je razbesnelo nad severovzhodnim delom džrave.  Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje, "so na severovzhodu nastale močnejše nevihte, ki so se organizirale v nevihtno linijo. Ta se pomika proti vzhodu. Pojavljajo se močni sunki vetra, nalivi in krajevno toča". 

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so prejeli več prijav na ombočju Apač, Gradu, občine Hoče-Slivnica, Laško, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Maribor, Ormož, Pesnica, Rače-Fram, Rogašovci, Šentilj, Brežice, Beltinci, Krško itd. Na terenu je večje število gasilskih društev. 

Občini Brežice in Krško je v večernem času zajelo močno neurje z vetrolomom. Veter je odkrival strehe in podiral drevje. Cestne in komunalne službe odstranujejo podrta drevesa s cestišč.

Podrta drevesa so odstranjevali še v Murski Soboti, Pušči in Rakičanu, kjer so gasilci tudi prečrpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov. Veter je drevesa podiral tudi na območju Občine Beltinci, prostovoljni gasilci iz Gančanov so na relaciji Gančani-Bogojina odstranili podrta drevesa.

Vremenski portal Neurje.si poroča, da je debelejša toča padala na območju Vuzenice in Radelj ob Dravi. Približno deset minut je toča tolkla tudi na Brežiškem, kjer so sunki vetra lomili drevesa, iz kanalizacijskih jaškov je bruhala voda. Po besedah prebivalcev se je sredi neurja nad mestom zarisala tudi dvojna mavrica.

Nevihte se bodo z zmerno hitrostjo premikale od severozahoda proti jugovzhodu. Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj

Agencija za okolje je za severni del države od 15. ure naprej razglasila rumeni alarm, kar pomeni, da so lokalno možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel, sicer pa zaradi vročine za večino države velja oranžni alarm.

Vreme: Najhujše je narava prihranila za konec | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj sledi v prihodnjih dneh?

Jutri proti večeru se bodo od severa začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo do torka zjutraj prehodno zajele večji del države in v torek čez dan od severa ponehale. Osvežilo se bo, zapihal bo severovzhodni veter, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

V sredo kaže na večinoma sončno vreme, ponekod po nižinah bo zjutraj megla ali nizka oblačnost.

 

Komentarjev 1
  • eminenca 19:22 15.avgust 2021.

    al je suša in +35 al pa toča kot balin kugle ... dobr nam kaže ... gorenjski del brez kaple, ampak vztraja na gretju ... ja hudič je tole, nevzdržno, vse pregret, še gmajna, da ne govorim stanovanje ... jah ...prikaži več samo še klima pomaga, kar pa spet stane, pa še škodo dela naravi, ki jo še dodatno segreva ... sranje