Slovenija
11879 ogledov

Ponekod močno sneži, čez dan ga lahko zapade še 20 cm

Sneg PIC
Ceste so mokre in spolzke, ponekod je snežna brozga, zato vozite previdno.

"Ponekod po državi sneži, sneg oprijema cestišč, zaradi nizkih temperatur je možna tudi poledica," opozarjajo pri Prometno-informacijskem centru. "Na pot se odpravite prej kot običajno, vozite previdno ter vožnjo prilagodite razmeram na cestah."

PU Kranj opozarja, da so ceste danes povsod mokre, ponekod je zaradi nočnega deževja tudi snežna brozga-plundra. "Pot ustavljanja je v teh razmerah še bistveno daljša kot na običajni mokri cesti, nevarnost pa je zlasti v ovinkih in na klancih," opozarja Bojan Kos. "Poledeneli so lahko tudi pločniki. Voznike zato pozivamo k previdnosti, prilagojeni hitrosti vožnje, ustrezni varnostni razdalji in strpnosti. Izogibajte se prehitevanju, pazite na divjad, ker je ponekod tudi megla v pasovih. Previdni naj bodo tudi pešci."

Severozahod države | Avtor: PIC PIC

Včeraj zvečer je močno sneženje zajelo skrajni severozahod Slovenije, padavine so se nato od zahoda okrepile in tekom noči zajele vso Slovenijo. "Pozno zvečer in okrog polnoči je v jugozahodni Sloveniji nastalo tudi nekaj neviht z grmenjem in nalivi," pišejo pri vremenskem portalu Neurje.si. "Po polnoči je zagrmelo tudi v delu vzhodne Slovenije. Največ padavin je padlo v zahodni polovici države, najmanj pa na severovzhodu Slovenije in ob morju."

Vremenoslovci za danes napovedujejo oblačno vreme z občasnimi padavinami. "Na območju Alp bo snežilo do dolin, drugod bo po nižinah sprva deževalo," pišejo pri Arsu. "Dopoldne in sredi dneva bo dež tudi marsikje v notranjosti prešel v sneg. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Padavine bodo popoldne slabele in do večera večinoma ponehale. Temperature bodo okoli 0, na Goriškem in ob morju od 6 do 9 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva oblačno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. "Popoldne se bo od zahoda delno razjasnilo," pišejo pri Arsu. "Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od -5 do -1, v alpskih dolinah do -9, na Primorskem malo nad 0, najvišje dnevne od 0 do 5, na Goriškem in ob morju okoli 10 stopinj Celzija."

V noči na četrtek rahel sneg

V sredo se bo postopno spet povsod pooblačilo. V četrtek bo v notranjosti Slovenije ponekod rahlo snežilo, na Primorskem pa rahlo deževalo.

"Nad severnim Jadranom je nastalo plitvo ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Od severovzhoda priteka k nam postopno spet hladnejši in vlažen zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Iznad Atlantika se bo proti Sredozemlju pomikalo več vremenskih motenj, pri čemer bodo nad Sredozemljem nastajali sekundarni cikloni. "Prvi bo na vreme pri nas predvidoma vplival v noči na četrtek, naslednji pa v noči na soboto," pišejo pri Arsu. 

V noči na četrtek bo v notranjosti Slovenije rahlo snežilo, po nižinah Primorske pa rahlo deževalo. "V četrtek sredi dneva bo sneženje ponehalo," še napovedujejo pri Arsu. "Petek bo oblačen, a predvidoma suh dan. V noči na soboto se bodo spet pričele pojavljati padavine, tokrat po nižinah deloma sneg, deloma dež. Večinoma oblačno vreme z občasnimi rahlimi padavinami se bo nadaljevalo vse do začetka prihodnjega tedna. Po nižinah bo povečini rahlo deževalo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2