Slovenija
68 ogledov

Sevniške odpadne vode petkrat dražje

(Foto: Nada Černič Cvetanovski) Žurnal24 main
Centralna čistilna naprava. Sevničana je gradnja stala 1.515, Krčana pa le 312 evrov.

 

Postopki. Zapleteni. Prvi javni razpis za gradnjo sevniške CČN pred šestimi leti je bil razveljavljen, ker so zaupni podatki o ponudnikih prišli v javnost. Dve leti pozneje je občina razpis ponovila in tudi tega po pritožbah neizbranih ponudnikov in obravnavi državne revizijske komisije razveljavila. Leta 2007 je podpisala pogodbo s celjskim Nivojem, kmalu potem pa je izvajalec zaradi spremenjenih okoliščin zahteval še tri milijone evrov.

Naj se izdela primerjalna analiza vseh treh posavskih čistilnih naprav, ki so bile financirane iz projekta Čiščenje odpadnih voda povodja spodnje Save,” je v imenu odbora za vodooskrbo in kanalizacijo predlagal Joško Kovač, saj meni, da bo tako konec razprav o skoraj desetletni gradnji sevniške centralne čistilne naprave (CČN). “Finančna konstrukcija je končana, naprava brezhibno deluje že od oktobra, zato je čas, da se pogovori o tem sklenejo,” je bil že malce nejevoljen župan Srečko Ocvirk.

Svetnikom je na zadnji seji celo predložil nekaj ducatov na drobno popisanih strani, na katerih so natančno pojasnjeni vsi postopki, razpisi, razveljavitve in revizijska poročila, ter pojasnil, zakaj se je strošek sevniške CČN s 7,5 milijona evrov povzpel na vrtoglavih 15.

Predolgo in predrago
Še vedno težko verjamem, da se lahko investicija s 7,5 milijona evrov, kolikor je bila vredna prvotna rešitev, povzpne na 15 milijonov,” dvomi svetnik Tomaž Lisec, ki se mu zdi, da pri tej zadevi nekaj smrdi. Podobnega mnenja je bil tudi član nadzornega odbora Milan Beričič, ki je prav zaradi CČN odstopil iz občinskega nadzornega organa. “Če se neki projekt med gradnjo za dvakrat podraži, to ni več isti projekt,” ugotavlja.

15 milijonov evrov je končna cena čistilne naprave, ki še vedno buri duhove.

Žurnalova primerjava
Gradnja sekundarne kanalizacije Občine Brežice, ki je bila zgrajena v sklopu skupnega posavskega projekta, je stala dobrih sedem milijonov evrov,” smo izvedeli na občini. Projekt je vključeval gradnjo biološke čistilne naprave, katere zmogljivost je 13.500 populacijskih enot (populacijska enota oziroma PE je enota za obremenitev vode – ustreza onesnaženju, ki ga povzroči en prebivalec na dan), zbiralne bazene pri gradu Brežice in v Zakotu, tlačno črpalko na Čatežu ter nove kanalizacijske cevovode v dolžini dobrih osmih kilometrov. Gradnja je bila končana v dveh letih.

Zakonsko je vse to pokrito, drago gradnjo pa bomo plačali uporabniki.
Občinski svetnik Bojan Rugelj

Občina Krško v sklopu tega projekta ni gradila čistilne naprave, saj je odpadne vode (in sicer za 16 tisoč PE) speljala na Vipapovo industrijsko čistilno napravo,” pojasnjujejo na Občini Krško. Zgradili pa so dobrih 17 kilometrov primarnega kanalizacijskega voda z 12 črpališči, razbremenilnikom in šestimi zadrževalnimi bazeni. Gradnja kanalizacije je stala pet milijonov evrov, celoten projekt pa še milijon več. Končali so v treh letih.

V Sevnici je bila zgrajena CČN za 9.900 PE enot ter 13 kilometrov kanalizacijskih vodov z razbremenilniki in črpališči. Gradnja je stala 15 milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.