Slovenija
20 ogledov

Sežigali dokumente

V minulih dveh tednih so delavci stavkali na gradbiščih, najodmevnejši del stavk
1/40
Žurnal24 main
Delavci hčerinskih podjetij brez plače že več kot pet mesecev. "Prisilna poravnava je le pridobivanje časa za prikrivanje lopovščin," poudari Čater. Sumljivo odnašanje dokumentov.
Fotografije današnje stavke delavcev si oglejte TUKAJ. Videoposnetek, ki prikazuje ubupane delavce kako dobesedbo prosijo za plače, si oglejte TUKAJ.

Iz Vegradove stavbe so danes nosili dokumente, je poročal Svet na Kanalu A; med drugim naj bi dokumente odnašal tudi tesen sodelavec Tovšakove Ivan Kroflič. Odnešene dokumente – za katero dokumentacijo je šlo, ni jasno – so nasproti upravne stavbe sežgali.

Inšpektorat pa nič
"Državni uslužbenci na najrazličnejše načine onemogočajo, da se tem ljudem pomaga. Stečajni sodnik noče imenovati stečajne upraviteljice, ki posledično ne more dati odpovedi in ljudi poslati na zavod za zaposlovanje," nam v jezi zatrdi sindikalist Srečko Čater in doda, da delavci čakajo na plače že štiri mesece in več. "Kljub stotim prijavam na inšpektorat za delo ti niso naredili prav nič," dodaja.

Vprašanja o očitkih smo že naslovili na inšpektorat za delo, vendar odgovorov še nismo prejeli.

"Direktorica je kradla delavcem"
"Delavci imajo 30 položnic in dokaze, da jim je direktorica kradla iz njihovih plačilnih list, da so jim vzeli plače za kredite, naprej pa jim niso nakazovali, da jim je direktorica kradla prispevke za mrtve delavce ..." razočaran poudari Čater.

Predstavniki javnih služb se dobesedno zaj... z državo, medtem ko delavcev, ki so lačni in obupani, nihče niti ne povoha.
Srečko Čater

Sindikalist dodaja, da je vodstvo Vegrada naredilo izjemno "modro dejanje", saj so napovedali stečaj le za en del podjetja. "Tam, kjer je kriza najhujša, kjer delavci že po več kot pet mesecev niso dobili plače, pa stečaja niso napovedali. Vodilni že nekaj dni uničujejo štampiljke in dokaze ter posredno zavlačujejo stečaj hčerinskih podjetij, saj bi le tako prikrili svoje lopovščine," konča.

Hčerinska podjetja zrela za stečaj

Sekretar sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac je v ponedeljek ocenil, da so tudi Vegradova hčerinska podjetja zrela za stečaj in da to predstavlja edino rešitev za delavce. Sindikat zato od vodstev hčerinskih družb pričakuje, da bodo predlagala stečaje, ob tem pa opozarja, da za nekatera Vegradova hčerinska podjetja sploh ni znano, kdo jih vodi.

Okrožno sodišče v Celju bo predvidoma v teh dneh odločilo o začetku stečajnega postopka nad Vegradom, potem ko je direktor Vegrada Boris Medved v četrtek vložil umik predloga prisilne poravnave, ki jo je avgusta predlagala prejšnja direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.