Slovenija
108 ogledov

Seznam "grešnih" čebelarjev še ni dokončen

Čebele in matica Profimedias
Uprava za varno hrano je na seznam čebelarjev, ki so uporabljali nedovoljene pripravke za zdravljenje čebel, dodal še enega čebelarja.

Na seznam čebelarjev, pri katerih je bilo pravnomočno ugotovljeno, da so uporabljali neregistrirane pripravke za zdravljenje varoze, so na upravi za varno hrano dodali še enega čebelarja, pri katerem so že avgusta ugotovili nepravilnosti. Seznam tistih, kjer je inšpekcija ugotovila nepravilnosti pri uporabi zdravil, se je tako povečal na enajst imen.

Večini čebelarjem, ki prihajajo iz Maribora, Laporja, Vilenice, Krške vasi, Mirna, Bobrove v Brdih, Bleda, Ptuja, Juršinec, Šentvida pri Stični in Razkrižja, je uprava za varno hrano izdala - zdaj že pravnomočne odločbe -, ki jim prepovedujejo prodajo medu, razen če dokažejo, da je med varen za prehrano ljudi. Varnost medu pa se mora dokazovati v prisotnosti veterinarja.

Janez Posedi, direktor uprave za varno hrano, nam je pojasnil, da bodo po sklepu Odbora Državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano seznam dopolnjevali. "Karkoli se bo zgodilo na tem področju, bomo objavili na spletni strani," nam je povedal Posedi, ki zagotavlja, da je med čebelarjev kljub temu ni škodljiv in ne predstavlja tveganja za zdravje.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 02:52 18.februar 2016.

    Verjetno res. Se mi zdi da pač v Sloveniji ne gledamo na stvari skozi rožnata očala tako kot marsikod drugje in imamo zato včasih pretiran občutek da je drugod mnogo bolje pa je čisto možno da drugje samo veliko boljše ...prikaži več skrivajo nečednosti pod predpražnik.Na dolgi rok nas bi znala ta neverjetna občutljivost pripeljat do veliko manjše korupcije in nečednih poslov. Samo je pa treba bit aktiven in ne pasiven.

  • Ferluci 16:10 17.februar 2016.

    Če upoštevaš dejstvo, da so izmed 10.000 (deset tisoč!) čebelarjev pregledali samo dobrih deset (ali malo več) ti je lahko vse jasno. To je manj možnosti kot en promil, da si kupil med RAVNO OD TISTEGA čebelarja. Torej statistično nisi ...prikaži več zadel na tomboli strupa. Tako si pač predstavljajo, očitno.

  • wingspan15 16:04 17.februar 2016.

    Kdor verjame, da je samo 10 uporabnikov strupenega pripravka, je precej naiven. Bi pa kljub vsemu zelo rada vedela, kaj vse vsebuje med, uvožen iz EU oz. Kitajske. Dvomim, da je kaj manj strupen od našega.