Slovenija
4497 ogledov

Bizaren seznam, ki nasmeje brezposelne

Klovni, kočije in zabava
Prijava na zavod za zaposlovanje - v novembru je bilo tam 82.145 registriranih brezposelnih - praviloma ni razlog za smeh, a deli podatkovne zbirke prostih delovnih za evidentiranje poklica Slovenkam in Slovencem vabijo na usta nasmeh.

"Pa kako so vedeli, da sem si to vedno želela početi," se je na družbenem omrežju spraševala Ljubljančanka, po koncu študija, in naštevala na seznamu ponujene predloge zavoda za zaposlovanje: agent za propagando, čarovnik, klovn, voznik prekucnika, voznik tramvaja, voznik trolejbusa, food & beverage manager, liftboy, webmaster ali pa guverner Banke Slovenije ...

Ker seznam vsebuje tudi poklice, ki ne obstajajo več, bi lahko verjeli, da ga že dolgo niso prevetrili. A na zavodu za zaposlovanje so nam pojasnili, da gre za kodirni seznam statističnega urada (SURS) in so ga v sodelovanju z zainteresiranimi institucijami, predvsem njihovim zavodom in s Centrom RS za poklicno izobraževanje zadnjič posodobili februarja 2015.

Seznam tvorijo skupine poklicev na 4-mestni ravni, v katere so na podlagi strokovne presoje vključene enote: imena poklicev, imena delovnih mest, imena del in nalog, sopomenke ter imena iz tujih jezikov, če se ta dejansko uporabljajo v delovnem okolju.

Seznam, s katerega posameznice in posamezniki izbirajo poklice, ki so jih opravljali pred brezposelnostjo, ter za evidentiranje zaposlitvenih ciljev, pa je pripomoček za lažjo in bolj enotno uporabo standardne klasifikacije poklicev 2008 (SKP-08) 08 in ne "vseobsegajoči popis delovnih mest". Ta kvalifikacija pa je nacionalni standard, ki ga je z uredbo predpisala vlada, in se uporablja v uradnih oziroma administrativnih zbirkah ter v statističnih raziskovanjih in statističnih registrih, kar omogoča povezljivost različnih evidenc.

ZRSZ je le eden od uporabnikov nacionalne klasifikacije poklicev, namen klasifikacije je mnogo širši od zagotavljanja podatkov, ki jih potrebuje ZRSZ. SKP-08 se uporablja za razvrščanje dela, delovnih mest oz. poklicev v skupine poklicev z namenom, da se za statistično, analitično in raziskovalno spremljanje poklicne strukture prebivalstva ter povpraševanja po delu, zagotavljajo konsistentni podatki.

- Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.