Slovenija
63465 ogledov

Seznam trgovin, kjer vas bodo gotovo nategnili

nakupovalni voziček
1/5
Profimedias
V zadnjem času večje število prijav kupcev, ki so jih ogoljufali trgovci.

"Vse več je lažnih spletnih trgovin, ki obljubljajo izdelke priznanih proizvajalcev po neverjetno nizkih cenah. V zadnjem času so se vse bolj razširile spletne trgovine, ki ponujajo super ugodne cene za električne skiroje, skuterje, kolesa in hoverboarde, pa tudi GoPro kamere in drone," sporočajo s SI-CERT-a, slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih.

Cene v tovrstnih spletnih trgovinah so tudi do 90 % nižje od realnih cen tovrstnih izdelkov. Večina teh spletnih trgovin se oglašuje na Facebooku in drugih družabnih omrežjih, kar lahko uporabnikom vzbudi lažen občutek varnosti in legitimnosti.

Na nacionalnem odzivnem centru SI-CERT so prejeli precejšnje število prijav uporabnikov, ki so bili s strani omenjenih spletnih trgovin ogoljufani.

Na SI-CERTU so prejeli prijave za naslednje spletne trgovine, kjer prodajajo električne skuterje. Na njih nikar ne kupujte:

http://bestvipoutlite.com/
http://www.buymallsale.com/
http://www.eujdshop.com/
http://eusvipstore.com/
http://pedogo.vip/
http://www.kolonshop.com
http://www.pusonline.com/
http://hot.coveriitup.com/
http://top.uavhotshow.com/
http://hoveboad.com/

V skoraj vseh obravnavanih prijavah uporabniki naročenega izdelka niso prejeli, tako so ostali brez denarja in naročenega izdelka. V enem od prijavljenih primerov pa je uporabnik namesto električnega skuterja na dom prejel cenena sončna očala.

V primeru, da ste opravili nakup v podobni spletni trgovini in plačali s kreditno kartico, strokovnjaki svetujejo, da se na banki posvetujete glede smiselnosti preklica kartice.

Ker gre za nakup na spletnem mestu, ki ni zaupanja vredno, je možnost kasnejše zlorabe podatkov precej višja kot pri nakupu v legitimni trgovini.

Uporaba bančne kartice | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tako prepoznate lažne trgovine

Na SI-CERT-u ljudi opozarjajo na štiri glavne značilnosti, ki ločijo lažne spletne trgovine od pravih:

  • Neverjetni popusti: Goljufive trgovine obljubljajo tudi do 90 % popuste – če je ponudba neverjetna, da bi lahko bila resnična, potem verjetno ni!
  • Prikriti podatki o domeni: Podatki o domeni so prikriti ali pa kažejo na Kitajsko. Podatke o domeni lahko sami preverite, npr. na spletni strani http://www.whois.com. Uporaben podatek je tudi datum registracije domene (Registration Date). Če je bila domena registrirana pred kratkim, je to lahko prvi indikator, da gre za lažno spletno stran.
  • Način plačila: Pri nakupu preverite možne načine plačila ter izberite najbolj varnega. Večina legitimnih tujih spletnih trgovin ponuja možnost plačila prek PayPala, kjer je možnosti vračila denarja v primeru zapleta veliko večja, kot če plačate s kreditno kartico.
  • Pomanjkljivi kontaktni podatki: V tovrstnih spletnih trgovinah so kontaktni podatki običajno zelo skopi. Velikokrat je na voljo le spletni obrazec, brez podatkov o podjetju, pogosto pa le elektronski naslov, na katerega lahko ponudnike kontaktirate, ki pa je običajno registriran pri brezplačnih ponudnikih elektronskih naslovov (gmail, outlook.com, hotmail.com…)

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Baal 18:28 21.september 2017.

    Ma dej no mer, že po samem imenu linka veš, da neki ne špila. A si loh res tak butolog, da ne opaziš tega? Ne vem...

  • dchello 11:43 21.september 2017.

    Ali SI-CERT take primere prijavlja na Facebook? Tam sem namreč opazil vedno več oglasov, ki peljejo na točno te trgovine in videl, da v komentarjih nekateri že opozarjajo, da gre za nateg.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 09:27 21.september 2017.

    NATEGNILI? A to je zdaj beseda za v javne medije? Po je je vas Zurnal24, nekdo fejst nategnil, da se spuščate tako nizko v borbi za pozornost bralcev.