Slovenija
18 ogledov

Seznama kršiteljev ni

Na ministrstvu Ivana Svetlika trdijo, da se evidenca o delodajalcih, ki kršijo p Žurnal24 main
Črna lista. Na Svetlikovem ministrstvu ne vedo, da evidenca o delodajalcih, ki kršijo pravice delavcev, še ne obstaja.

Pravice. "Evidenco delodajalcev z negativnimi referencami smo začeli voditi prvega januarja, ko je bil uveljavljen zakon o urejanju trga dela. V tem trenutku kršiteljev še ni," so zatrdili na ministrstvu za delo. Pri skrbniku evidence, Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ), pa o seznamu, kjer bodo navedeni delodajalci, ki bodo kršili pravice delavcev iz dela, in o tem, da naj bi že obstajal, pravijo: "Evidenco vzpostavljamo, dokončno pa mora biti vzpostavljena v šestih mesecih od začetka uporabe zakona."

Na podlagi evidence bo zavod lahko sprejel odločitev o odklonitvi posredovanja brezposelnih oseb delodajalcem, ki kršijo pravice delavcev iz dela.
Ministrstvo za delo

Črna lista ne bo javna
Na Svetlikovem ministrstvu in zavodu za zaposlovanje so nam potrdili, da črna lista delodajalcev ne bo javno dostopna: "Namenjena je uporabi znotraj ZRSZ pri izvajanju ukrepov aktivne politike zaposlovanja in posredovanju zaposlitve." Na vprašanje, zakaj evidenca ne bo javna, delodajalec namreč lahko delavce išče tudi prek oglasnih desk v nakupovalnih središčih, odgovarjajo: "Namen vodenja evidence je v tem, da ima ZRSZ podatke, ki jih potrebuje za odločitev o odklonitvi posredovanja brezposelnih oseb delodajalcem, ki kršijo pravice delavcev iz dela." Poudarjajo, da podatki niso namenjeni obveščanju delavcev ali javnosti o teh delodajalcih.

Delodajalci, ki se bodo enkrat znašli na seznamu, bodo na njem 12 mesecev, a le če ne bo spet nastal razlog, da bi se uvrstili v evidenco. V tem času jim ZRSZ delavcev ne bo posredoval.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.