Slovenija
1066 ogledov

Seznami Udbe spet na spletu

V registru je več kot milijon imen domnevnih tajnih sodelavcev nekdanje komunist Žurnal24 main
Na internetu so se po letu 2003 spet pojavili seznami domnevnih sodelavcev in nadzorovanih oseb nekdanje Službe državne varnosti (SDV) oz. Udbe.

Znano je, da je prva objava podatkov na spletni strani udba.net leta 2003 dodobra razburkala politično prizorišče v Sloveniji, saj je bilo na strani objavljenih več kot milijon domnevnih imen sodelavcev te službe iz Slovenije in ostalega dela nekdanje SFRJ. Med njimi so bila tudi imena slovenskih politikov iz poosamosvojitvenega obdobja. Inšpektorat za varstvo osebnih podatkov je takrat stran zaprl.

Stran je dostopna tukaj.

Podatki pa so zdaj znova dostopni, poroča Demokracija. Na spletni strani cae-udba.net je tako mogoče brskati po celotni Centralni aktivni evidenci Republiškega sekretariata za Notranje zadeve Socialistične republike Slovenije. Podatki so zbrani v štiri kategorije: (1) osebni matični podatki, (2) dosje javne varnosti, kjer so zbrani ukrepi milice in sodnikov za prekrške, (3) dosje kazenskih obravnav, kjer so zabeležena kazniva dejanja, za katera je bil posameznik obsojen, in (4) dosje državne varnosti s številkami dosjejev občanov iz evidence SDF.

Strežnika v Franciji in Belgiji
Demokracija, ki se sklicuje na mnenje poznavalcev, pravi, da je na omenjeni spletni strani dostopna praktično celotna Centralna aktivna evidenca in da se v veliki meri ujema s tisto, ki jo hranijo v Arhivu Slovenije. Strežnika sta sicer locirana v Franciji in Belgiji.

Podatke za udbo.net je takrat posredoval nekdanji častni konzul v Avstraliji Dušan Lajovic, sicer tudi lastnik Demokracije. Zaradi tega si je nakopal več tožb.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.