Trgatve so se zaključile – ponekod so grozdje obirali že avgusta, večinoma pa septembra. Grozdni sok se zdaj počasi spreminja v vino. Tako se je za mnoge končalo tudi sezonsko delo. Za številne Slovence so trgatve že dolga leta priložnost za dodatni zaslužek. Sicer gre za naporno delo, a je hkrati dobro plačano – sploh sezonske delavce, ki so pobirali grozdje, so vedno zelo lepo plačali v Avstriji.
Take urne postavke ponujajo v Avstriji
Po objavah v Facebook skupini Delo v Avstriji sodeč, so se letos urne postavke gibale med 9,5 evra in 12 evrov na uro. Pri Weingut Tement, ki je le 5 minut od mejnega prehoda Šentilj, so delavce plačali 10,5 evra na uro. Sosednji vinogradnik, ki ima vinograd "malo od Tementa naprej", je delavce plačal 12 evrov na uro. Pri Weingut Hannes Sabathi so sezonske delavce plačali 10 evrov neto na uro. Pri Weingut Peter Skoff Domäne Kranachberg so delavce plačali 11 evrov na uro. Nihče od omenjenih vinogradnikov ni delavcem plačal potnih stroškov ali malice.
Brez malice, strog nadzor nad delom
Eden izmed sezonskih delavcev, ki želi ostati anonimen, nam je povedal, da je letos pri vinogradniku Weingut Erwin Sabathi v Avstriji prejemal 11 evrov na uro, a brez malice, brez povračila potnih stroškov, delali pa so tudi v dežju. Odmor so imeli le med čakanjem na traktor, ki jih je odpeljal na vrh hriba – niso smeli nehati delati niti za minuto. Malice niso imeli plačane – zanjo pa so imeli le pol ure časa, tudi če je bil delovnik 11-urni.
Urne postavke v Sloveniji
Sogovornik nam je omenil, da se govori, da je to sezono neki vinogradnik v Sloveniji plačal sezonskim delavcem kar 17 evrov na uro – plus potne stroške. Zato smo poklicali nekatere slovenske vinarje in preverili, koliko so sezonske delavce letos plačali oni.
Pri Puklavec Family Wine v Ormožu so sezonskim delavcem letos plačali 13 evrov bruto na uro in še malico.
Irena Kramer iz Vinogradništva Kramer Ivan v Halozah je sezonskim delavcem za pobiranje grozdja letos plačala 7 evrov na uro, nudila jim je malico in pijačo, tistim, ki so prišli od daleč, pa je še plačala potne stroške, nam je povedala.
Na Kmetiji Mrak iz Brd so nam povedali, da so v preteklih letih sicer vedno zaposlovali sezonske delavce, letos pa so se odločili za trgatev s pomočjo strojev. Uporaba kombajnov se je namreč ob dvigu urnih postavk za sezonsko delo v Sloveniji izkazala za cenejšo rešitev, pravijo.
Razlike niso več tako velike
V grobem lahko vidimo, da so urne postavke za sezonsko delo pobiranja grozdja v povprečju še vedno višje v Avstriji kot v Sloveniji, a razlika ni več tako velika, kot je bila nekoč. V Sloveniji so se v zadnjih letih urne postavke občutno dvignile, hkrati pa vinogradniki pogosto zagotovijo še dodatne ugodnosti, ki jih v Avstriji praviloma ni. Marsikateri slovenski vinogradnik sezonskim delavcem krije stroške malice, nekateri poskrbijo tudi za povračilo poti, celo organiziran prevoz.
Kdor ni delal v Avstriji sploh ne ve kaj je delo in kako se zasluži denar. Tako, da tisti ki mislite, da boste gori zabušavali ostanite doma.
slavauk ti pa ne moreš brez žaljenja ljudi sram te naj bo
Znanec mi je povedal za Italijo takole . Prvi dan po koncu trgatve je prišel lastnik vinograda in vsakemu rekel takole. Ti pridi jutri , nekomu drugemu pa , tebi jutri ni treba priti. Koliko jih je plačal ne vem… ...prikaži večem , vem pa da je ta znanec pri temu kmetu prišel do pokojnine in vso delovno dobo je preživel pri tem lastniku. V glavnem to kar beremo o Avstriji je pač kakor je in tudi nikomur ni treba iti v Avstrijo. Problem pa niso delomrzneži pač pa kletni troli kot je oseba "Slavafuk22"