Slovenija
41 ogledov

Shod za solidarnost z begunci

shod
1/14
Anže Petkovšek
Na Prešernovem trgu v Ljubljani so se ob 17. uri začeli zbirati udeleženci shoda v podporo beguncev in proti ksenofobiji v Sloveniji.

Morije nad tistimi, ki bežijo pred vojno in iščejo boljše življenje, ne bomo nemočno opazovali, so pred shodom poudarili organizatorji shoda.

protirasistični shod | Avtor: DS DS
Tega je na začetku zaznamoval manjši incident, ko sta s stopnišča bližnje cerkve do Prešernovega spomenika pristopila dva posameznika s transparentoma: skupini, ki sta nosili transparenta z napisi "Evropa je krščanski kontinent" in "Stop Islamu". Do njuju st nato pristopili muslimanski ženski in jih nagovorile v znak miru. V bližini je bila tudi policija. Incident ni resneje zmotil shoda, ki se ga po grobi oceni udeležuje dobrih tisoč udeležencev.

"Nismo nobena politična stranka ali opcija, niti njihovi podaljški. Smo koalicija posameznikov in iniciativ, ki ne more več nemo opazovati dogajanja in ki se želi zoperstaviti vsem izključevalnim diskurzom, ki se vzpostavljajo. Ne izpostavljamo se z imeni in priimki, ker, prvič, niso pomembna - pomemben je naš namen - in, drugič, ker imamo preveč izkušenj z represivnimi organi, ki se pri pisanju kazni radi naslanjajo na imena, ki se pojavljajo ob takih dogodkih," organizatorji odgovarjajo na vprašanje, kdo so člani protirasistične fronte. 

shod | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Organizatorji dogodka mnogim evropskim državam očitajo, da njihovi ukrepi ne sežejo dlje od postavljanja preprek, bodečih žic in podpiranja represije. Ti ukrepi se upravičujejo skozi diskurz "varnosti". V Protirasistični fronti brez meja zavračajo idejo varnosti, ki izhaja iz rasizma in strahu: "Ne bomo nemočno opazovali morije in nasilja nad tistimi, ki bežijo pred vojno in iščejo boljše življenje."

Več o pripravi shoda preberite na tej povezavi.

shod | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pred začetkom shoda so se organizatorji ustavili pred pisarno Evropskega parlamenta in komisije ter ga oblepili z odtisi rok, kar naj bi simbolično pomenilo reševanje težav z roko v roki. 

Shod v podporo beguncem | Avtor: S. H. H. S. H. H.

Shod v podporo beguncem | Avtor: S. H. H. S. H. H.

 

Udeleženci shoda so se iz Prešernovega trga sprehodili mimo predsedniške palače do parlamenta in pri Ministrstvu za zunanje zadeve vzklikali: "Vaše vojne, naši mrtvi!" Pred parlamentom je nekdo izmed množice odvrgel dimno bombo. 

Shod v pdporo beguncem | Avtor: S. H. H. S. H. H.

Shod v pdporo beguncem | Avtor: S. H. H. S. H. H.

 



 

 

 

 

Protest je obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je Ljubljana trenutno pripravljena za sprejem 190 beguncev. Prestolnica ima urejene prostore s sanitarijami in vodo, posebno prehrano, dogovorili so se tudi za pogovor z muftijem, ki bi nudil duhovno oskrbo. Glede shoda je dejal, da ne razume, zakaj je bil prirejen v Ljubljani. Se pa sam strinja s tem, da bi morala Evropska unija kaznovati Madžarsko, saj po njegovem ena država članica ne sme zapirati meja.

shod | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Podporo protirasističnemu pohodu je izrazilo več organizacij, med drugim Združena levica, Slovensko sociološko društvo, AKC Metelkova, Iniciativa za demokratični socializem in študentska organizacija Iskra. Ta je na Prešernovem trgu tudi zbirala materialno pomoč za begunce. Njen član Matej Križanec je izpostavil, da se je treba boriti proti vsakršni obliki ksenofobije in nasilja, ki se pojavlja ob begunski krizi. Po njegovem mnenju to sovraštvo izhaja iz napačnih informacij ter posplošenih in senzacionalističnih novic, kot je na primer ta, da so med begunci borci skupine Islamska država.

dezurni@zurnal24.si