Slovenija
45 ogledov

Si res kupuje nagrade?

“Podatka o številu nagrajencev nimam, saj je nagrada prispela po pošti,” pove An Žurnal24 main
Fakulteta za 
management. Po aferi z diplomami še afera z domnevno kupljenimi mednarodnimi nagradami?

“Vodstvo ni seznanjeno z obtožbami in jih zato ne more komentirati. V preverjanja mednarodnih dosežkov se ne spuščamo, saj gre za neodvisno mednarodno konferenco in komisijo, ki je ocenila ta članek,” na vprašanje, ali morda preverjajo verodostojnost mednarodnih dosežkov svojega kadra, odgovarjajo na fakulteti za management (FM).

V uredništvo smo namreč dobili anonimko, v kateri avtor namiguje, da si eden od njihovih profesorjev Boštjan Antončič včasih neupravičeno pripisuje izjemne dosežke pri mednarodnih objavah. Nedavno naj bi tako s svojo ženo na konferenci v Las Vegasu osvojil nagrado za najboljši znanstvenoraziskovalni članek, ki obravnava lojalnost zaposlenih in njen vpliv na rast podjetij. “Poenostavljeno povedano, zadeva je podobna tistim diplomam, ki jih na nekaterih spletnih straneh ali v elektronskih sporočilih dobimo za 500 dolarjev,” med drugim piše anonimka, njen avtor pa se sprašuje, koliko udeležencev konference v Las Vegasu je prišlo domov s takšnimi potrdili o “dosežkih”.

Kmalu na Havajih
Konferenca. Zasebni inštitut ITLC januarja organizira novo konferenco, tokrat na eksotičnih Havajih, potem ko je udeležence, ki so za sodelovanje na njegovi prireditvi plačali 325 dolarjev, oktobra vabil v Las Vegas, kjer “vsak resnično najde nekaj zase”. Nočitev v hotelu je stala od 139 dolarjev. Sicer pa zakoncema Antončič v Las Vegas sploh ne bi bilo treba iti osebno; kot je razvidno s spletne strani inštituta, je mogoče na njihovih prireditvah sodelovati tudi tako, da jim avtorji svoje članke le pošljejo. Na konferencah pa podelijo več nagrad best paper. Antončič je sicer, ko je bil vršilec dolžnosti dekana FM, zaposlil svojo soprogo.

Tajnikar skeptičen
“Objave profesorja Antončiča so v svetovnem merilu zelo odmevne. Po številu citatov je najboljši slovenski raziskovalec na področju ekonomije,” so prepričani na FM.

“Ampak on se sploh ne ukvarja z ekonomijo, temveč s podjetništvom. In lahko rečem ... kako naj to povem ... ne mara pravil. Ko sem na ljubljanski ekonomski fakulteti delal red, nas je zapustil,” razlaga nekdanji dekan in ekonomist Maks Tajnikar. “Antončič je zagotovo plodovit pisec na področju podjetništva, ki je razmeroma ozko, težko pa bi rekel, da je najboljši. Vsekakor drži, da je svoje članke objavil tudi v nekaterih dobrih mednarodnih revijah,” dodaja.

Antončič: To je nevoščljivost
“Anonimka je pravzaprav pričakovana, saj mi nekateri to in druge nagrade ter dosežke zavidajo. To je predvsem majhna skupina mojih 'političnih' nasprotnikov, predvsem tistih, ki so z mojim imenovanjem za vršilca dolžnosti dekana FM leta 2009 izgubili položaje,” pa očitke na svoj račun ocenjuje Antončič.

Spomnimo, s FM so pred dnevi sporočili, da sta Antončič in njegova soproga osvojila nagrado za najboljši članek v konkurenci raziskovalcev iz 52 držav z 250 članki. Oktobra sta se namreč udeležila konference, ki jo je organiziral zasebni inštitut ITLC iz ameriške države Kolorado. FM jima je tudi krila stroške potovanja v Las Vegas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.