Slovenija
19 ogledov

Si vlada glede Svee, Mure in Peka zastika oči?

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so danes vlado pozvali k takojšnji pomoči podjetjem Peko, Aha Mura in Svea Zagorje. Na vladi se o pomoči tem podjetjim sploh niso pogovarjali.

Kot so pojasnili na ZSSS, naštete družbe ne potrebujejo nepovratnih sredstev, temveč posojila s poroštvom, dovolj naj bi bilo šest milijonov evrov. Dodali so, da živijo iz dneva v dan in da časa le za besede ni več.

Peko, Aha Mura in Svea Zagorje imajo naročila in kakovostno blagovno znamko, težave pa imajo z likvidnostnimi sredstvi, so poudarili zbrani na današnji novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v Ljubljani.

Kot so opozorili, podjetja ne potrebujejo pomoči v obliki nepovratnih sredstev, temveč tekoča likvidnostna sredstva oz. posojila s poroštvom države. Za njihovo rešitev naj bi bilo dovolj okoli šest milijonov evrov.

Zaposlujejo 2040 ljudi

Omenjena tri podjetja zaposlujejo 2040 ljudi, njihova povprečna starost pa se giblje med 45 in 50 leti, je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič. Če bodo ti ljudje ob delo, zanje zaradi njihove starosti zaposlitve ne bo več, je dodal.

Poleg tega bo Slovenija v primeru stečajev teh podjetij ob pomemben del industrije. Industrija pa je po Semoličevih besedah pomembna danes in bo za izhod iz krize pomembna tudi jutri.

Ena najpomembnejših prioritet države bi morala biti zato prav pomagati podjetjem v težavah, ki imajo delo in kakovostne blagovne znamke, je menil Semolič. Ko je podjetje enkrat uničeno, je prepozno, izgubljeno je znanje generacij, je posvaril.

Izpostavil je še, da v tovrstnih primerih ne sme iti za reševanje lastnikov podjetij, temveč za reševanje delovnih mest, delavcev.

Vlado pozval, da pomaga

Poleg države lahko na tem področju pomembno vlogo odigrajo tudi banke, verjame. Glede na to, da se banke rešuje z davkoplačevalskim denarjem in da doslej še nobena ni šla v stečaj, morajo tudi one ravnati družbeno odgovorno in pomagati podjetjem, je prepričan.

V tej luči je prvi mož ZSSS vlado pozval, naj od besed o pomoči podjetjem preide k dejanjem. Kot je izpostavil, so pomembni dnevi. Od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pričakuje, da bo pripeljalo do rešitev, od ministrstva za finance pa, da reševanja ne bo zaustavljalo.

A vlada o poroštvih tem in drugim podjetjem danes ni razpravljala, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal v.d. direktorja urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Komentarjev 1
  • Pepe007 15:48 30.maj 2013.

    Zakaj pa ZSSS ne da posojila? Si bodo lepo povrnili svoj vložek in ta denar bodo potem lahko uporabili bogato v korist svojih članov... Saj imajo naročila. Sicer verjetno za nižjo ceno kot so stroški, ampak imajo naročila. Ali ...prikaži več pa mogoče niti v ZSSS niso tako prepričani, da bo denimo Peko, ki crkuje že 20 let, izplaval?