Slovenija
41 ogledov

Šibek potres na Štajerskem

Tokratni potres ni bil tako močan, kot tale, ki ga je zaznal seizmograf na sliki EPA
Ob 7. uri in 3 minute so seizmografske naprave v bližini Maribora zaznale šibek potresni sunek. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 1,6.

Z Agencije Republike Slovenije za okolje in njihovega Urada za seizmologijo in geologijo so sporočili, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 7. uri in 3 minute zabeležili šibek potresni sunek. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 90 kilometrov severovzhodno od Ljubljane, v bližini Maribora. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 1,6.

Seizmologi ocenjujejo, da intenziteta oziroma učinki potresa v širšem nadžariščnem območju niso presegli III. stopnje po evropski potresni lestvici.

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Hočkega Pohorja.

Evropska potresna lestvica ima 12 stopenj

Potrese se ocenjuje po evropski potresni lestvici, EMS.

Tokratni potres je bil med šibkejšimi, saj so mu določili III. stopnjo. Za potres te stopnje je značilno, da ga v zaprtih prostorih čutijo posamezniki. Mirujoči čutijo zibanje ali rahlo tresenje.

Najhujši v zgodovini zabeležen potres pri nas se je zgodil leta 1511. Takrat naj bi učinki dosegli X. stopnjo po EMS. Za potrese te stopnje je značilno, da so rušilni, mnogo navadnih dobro zgrajenih stavb pa se poruši.

V času slovenske samostojnosti je bil najhujši potres leta 1998 v dolini reke Soče, dosegel je VII-VII stopnjo, leta 2004 pa na istem območju stopnjo VI-VII.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.