Slovenija
2355 ogledov

Silvestrovanja na prostem: Od Helene Blagne do Treh kraljev

Kresničke Žurnal24
V večjih krajih po Sloveniji zvečer potekajo množična praznovanja na prostem, na katerih bodo mnogi pozdravili prihod novega leta.

Silestrovanje na prostem v Ljubljani, kjer pričakujejo več deset tisoč ljudi, bo potekalo na štirih prizoriščih. Na Kongresni trg bodo od 21. ure zabavali Klara Jazbec – predskupina, CoverLover, Jana Šušteršič in Lea Sirk, po polnoči pa Grupa Vigor. Na Trgu francoske revolucije nastopajo Nipke in Trije kralji (Zlatko, Klemen Klemen in RecycleMan) ter Happy Ol’ McWeasel.  Na Mestnem trgu pa Helena Blagne in Nuša Derenda s spremljevalnima skupinama. Na Pogačarjev trgi bodo zabavali Kvintet Danila Lukana in FKK Band.

Ognjemet bo tudi v Mariboru, kjer obljubljajo edinstveno doživetje v starem mestnem jedru na Trgu Leona Štuklja. Zbrane bo ogrevala Tanja Žagar, po polnoči pa se bo zabava nadaljevala s skupino The Rocktors.

Ema 2014 Muff | Avtor: Jani Ugrin   Jani Ugrin
Na Krekovem trgu v Celju bo ulica norela s skupino Kingston, v Kranju bodo novo leto pričakali s skupino Pop Design, Koper pa bodo segreli Žavbi band in Gedore. V Velenju bo zabavala  skupina Victory. V Slovenj Gradcu bo za zabavo na Trgu svobode letos poskrbela skupina Muff.

Tudi na ptujskem Mestnem trgu bodo v novo leto vstopili ob glasbeni spremljavi, za zabavo bo poskrbela zasedba Manouche in band domačega glasbenika Davida Matićija. V najstarejšem mestu obljubljajo tudi ognjemet.

Silvestrovanje na prostem v Murski Soboti se bo začelo ob 22. uri na Trgu zmage, kjer bosta zbrane zabavala Nika Zorjan in skupina Blue Planet.

V Kranju se bodo zabavali s skupino Pop Design. V Novi Gorici pa s skupino Primavera in Omarjem Naberjem, Koprčani bodo nazdravili ob  zasedbi Žavbi band in Gedore. V Piranu pa ob Isaacu Palmi in Big Foot Mami.

Nekateri brez ognjemeta pač ne morejo ...

Pirotehnika za ognjemet | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Medtem ko so se nekatere občine odpovedale ognjemetu, bodo tradicionalni ognjemet še vedno organizirale nekatere mestne občine Ljubljana, Maribor in Murska Sobota.

Le na štirih od sedmih degradiranih območij v Sloveniji - Zasavju, Celju, Kranju in Novem mestu - so se odločili, da ognjemeta (tudi) letos ne bo. Agencija za okolje je sicer na vse občine letos naslovila še dodaten poziv, naj se ognjemetom odpovedo, saj ti še dodatno onesnažujejo zrak v obdobju, ko je že obremenjen z delci zaradi ogrevanja.

Zaradi prekomernega onesnaženja z delci v Sloveniji imamo tako za leto dni krajšo pričakovano življenjsko dobo

Velik vpliv pa ima - tako Andrej Vuga z agencije za okolje - pri trajanju onesnaženja zraka tudi vreme: "Če ni padavin, lahko ti delci lebdijo v zraku več kot teden dni. Ko se posedejo na površino, se lahko delci, če jih padavine ne sperejo, ponovno vrnejo v ozračje (npr. kot posledica cestnega prometa ali vetra). Ko jih padavine sperejo iz ozračja in tal, onesnažijo površinske vode in podtalnico (iz tega vidika so problematični zlasti perklorati, ki so endokrini motilci hormonov)."

 

Komentarjev 1
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:55 31.december 2017.

    Če Mariborčani nimate boljše pevke kot Žagarce je boljše,da praznovanja sploh ne bi organizirali!!