Slovenija
57 ogledov

Simčičevo spričevalo ponarejeno

Ivan Simčič in Karl Erjavec Igor Zaplatil / Delo
Tožilstvo potrdilo: spričevalo Simčiča ponarejeno.

"Zahteva je bila zavrnjena zato, ker je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da je bila listina ponarejena," je v sporočilu zapisala višja državna tožilka Katjuša Čeferin, potem ko smo jo včeraj vprašali, zakaj ne vrnejo izvirnika spričevala, ki ga je tožilstvu posredovalo ministrstvo za obrambo.

Odvetnik poslanca Desusa Ivan Simčič je za domnevni original spričevala zaprosil že prejšnji teden. Simčič je takrat dejal, da bo spričevalo pokazal medijem in da bo takrat dal izjavo. Ne Simčič, ne predsednik stranke Desus Karl Erjavec, se včeraj nista odzvala na telefonske klice. V stranki Desus so ves čas poudarjali, da poslancu verjamejo, da spričevala ni ponaredil, če bi dobili nasprotno potrditev pristojnih organov pa bi ga prosili, da odstopi.

Pozno zvečer pa se je na klic javil generalni sekretar Desusa Ljubo Jasnič. Dejal je, da je sodišče “edini organ, ki lahko ugotovi, da je spričevalo ponarejeno”. Dodal je, da zaradi zastaranja tega niti ne bo nikoli ugotovilo, “brez trdnih dokazov” pa v stranki ne nameravajo ukrepati. Zaradi “nezakonitega zadrževanja” spričevala pa bo ukrepal odvetnik Desusa. Po mnenju Jasniča bi lahko poslanca Simčiča odpoklicali le volivci, ki so ga izvolili.

Jurša ni opazil nič posebnega

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je videl fotokopijo spričevala, ki ga je overil slovenski notar. "Meni se ne zdi spričevalo nič katastrofalnega," je dejal pred časom.

Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec pa je ves čas vse skupaj označeval le kot gonjo proti vidnim članom stranke. Po Erjavčevih ocenah ima Simčič namreč ustrezno izobrazbo, saj je končal fakulteto, prav tako ima tudi srednješolsko izobrazbo. Iz "papirjev tudi ne izhaja, da bi bila diploma ali kakšno spričevalo ponarejeno".

"Če se bo izkazalo, da je ponarejeno, mora odstopiti"

Predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant je še pred razkritjem dejal, da bi moral poslanec, če je delodajalca res zavajal s ponarejenim spričevalom, odstopiti.

Komentarjev 18
  • Pepi 13:54 08.marec 2012.

    Gospod Jasnič! izjava,da poslanca lahko odpokličejo le volilci???,bi tole mal podrobneje razložil,ste mislili,da bi še enkrat opravili volitve za enga lažnjivega klukca,sicer,pa je takih kljukcev kr nekaj okoli vas,sam se delate slepi,tko,da res,kako naj človek zaupa Erjavcu,ki stoji na strani ...prikaži več lažnjivcev,ki ga prek medijev hvali,zavestno zagovarja goljufije,ajojjjjjjjjjjjj

  • mia 10:30 08.marec 2012.

    vse je isto sranje. vsi so v službi naroda, ki ga le izkoriščajo.

  • mia 10:28 08.marec 2012.

    se strinjam. naj bodo še ene volitve, ki naj jih plača Simčič. in nevem koliko bo še kandidatov, če bodo primorani plačevati take stroške iz svojega žepa. tudi prevarantov bi bilo manj.