Slovenija
226 ogledov

Simobil naj bi prevzel T-2

V tožbi T-2 proti Telekomu Slovenije (TS) za 130 in več milijonov evrov ni bila Žurnal24 main
Simobil, drugi največji slovenski mobilni operater, namerava spomladi vstopiti na trg fiksne telefonije. V tem okviru naj bi imeli tudi načrte za prevzem telekomunikacijskega podjetja T-2.

Pri Simobilu nameravajo v drugem četrtletju poslovnim uporabnikom ponuditi poleg mobilnih še fiksne storitve oziroma konvergenčne produkte. V prvi fazi, ko jih bodo ponujali le poslovnim uporabnikom, bodo zelo verjetno združevali fiksni internet, mobilno telekomunikacijo in fiksno telefonijo, pozneje pa verjetno še televizijo oziroma tako imenovane četverčke. Pozneje jih bodo ponudili tudi fizičnim osebam – torej fiksno in mobilno telefonijo, televizijo in fiksni internet, je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Finance povedal član Simobilove uprave, odgovoren za finance, Milan Zaletel.

Širili naj bi se tudi s prevzemom T-2

Na področje fiksnih telekomunikacij se bodo sicer širili predvidoma v dveh smereh. Ena je razvoj lastne infrastrukture, ki je povezana z morebitnimi strateškimi povezavami. Simobil ali njegov lastnik Telekom Austria bi prevzel mariborsko družbo T-2, ki že ponuja fiksno in mobilno telefonijo, internet in televizijo, ima pa tudi svoje omrežje, tudi optično.

A še pred pogajanji z lastniki za nakup T-2 mora biti jasno, ali bo uspela prisilna poravnava T-2, ki ji prek sodišča nasprotuje Telekom Slovenije. Odločitev sodišča naj bi bila sicer znana ta mesec.

Za T-2 se po neuradnih informacijah poleg Simobila oziroma Telekoma Austria zanimata belgijski Amisco NV (lastnik telekomunikacijske družbe Amis) in britanski sklad GMT, ki vlaga večinoma v evropske komunikacijske družbe, še pišejo Finance.

Druga smer vstopanja v fiksno telefonijo pa je razvoj storitev, ki bi jih ponujali na omrežju Telekoma Slovenije. Pogodbo imajo že podpisano, koliko bodo Telekomu Slovenije predvidoma plačali, Zaletel ne razkriva.

Komentarjev 4
  • samo.jst 07:39 27.februar 2012.

    ...vsi uporabljajo isto tehnologijo... Tako GSM, kot UMTS ter podatkovni kanali za posamezni tehnologiji (GPRS, EDGE, HSPA,...) so svetovno standardizirani. Določene razlike so med posameznimi ponudniki omrežne opreme (NSN, Ericsson,...), glavno beseda pa je na razširjenosti omrežja (št. baznih postaj) ...prikaži več ter med tehničnimi oddelki posameznih operaterjev (Access in Core network).

  • macx 09:04 26.februar 2012.

    Meni se pa zdi, da je ta komentar plačan. Res je, da ima Simobil slabšo pokritost omrežja, da pa nikoli nič ne štima, ne morem verjet, saj uporablja isto tehologijo kot Telekom.

  • Trala 16:04 24.februar 2012.

    Prosim prosim PROSIM NE Simobil pa Amis.